Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Єдина держава: 22 січня Україна відзначає День Соборності

Куди піти в Коломиї 1 жовтня

Рівно 104 роки тому відбулося проголошення дві українські республіки – Українська Народна та Західно-Українська Народна – підписали Акт злуки та стали однією країною. Сьогодні ми розуміємо настільки велике значення має ця подія для кожного українця.

Інформатор детальніше розповість про події 22 січня 1919 року.

Оскільки у січні 1918 року Українську Народну Республіку, яка охоплювала Наддніпрянську Україну, проголосили незалежною державою, це дало поштовх підавстрійській Галичині вибороти своє право на свободу. І вже 1 листопада 1918 року у Львові відбувся листопадовий чин, після чого відбулося проголошення ЗУНР. Далі почали говорити про об’єднання Наддніпрянської України з Наддністрянською.

Саме 22 січня 1919 року в урочистій атмосфері на Софійському майдані в Києві була проголошена злука УНР та ЗУНР, що утворило суверенну возз’єднану Українську Державу.

В “Універсалі соборності” йшлося: “Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка”.

В 1999 році Указом Президента України було запроваджене свято, яке назвали Днем Соборності України. День Соборності має величезне історичне та політичне значення в розбудові нашої держави.

Акт злуки – це ще один приклад того, що українці прагнуть до об’єднання та розбудови суверенної держави.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору