Коломия До сайту

Російський пропагандист поширює фейк, що в Україні повістки вручають підліткам

На просторах російського сегменту інтернету з’явилася фейкова новина, що українським підліткам почали роздавати повістки. Фото “повістки у військкомат” для 16-річного хлопця із Білої Церкви поширив так званий “воєнкор” і пропагандист євген лісіцин, а далі це розповсюдилось по прокремлівських Telegram-каналах.

Інформатор ділиться матеріалом stopfake, який розказує, чому ця “повістка” – підробка.

З 2021 року в Україні військкомати мають назву “територіальні центри комплектування та соціальної підтримки”, а військові комісари – “керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки”.

Скріншот – news-kiev.ru

“Час матерям і людям, що залишилися, їхати на Майдан, як і ми в 2014 році, і  зносити цю українську хунту, інакше і дітей у поліетиленових мішках почнуть повертати сім’ям. Зеленський воюватиме до останнього українця, включно з жінками, я в цьому впевнений” – підписав це зображення пропагандист.

30 грудня 2022 року відповідно до рішення Верховної Ради України були затверджені та набули чинності нові правила військового обліку, і відтоді використовується нова форма повісток:

Скріншот – zakon.rada.gov.ua

Повістка, що розповсюджується в мережі, має неправильні назви граф, які слід заповнити при врученні документа. Частина інформації загалі відсутня – як, наприклад, перелік документів, з якими громадянин України має з’явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Усі неточності виділено жовтим кольором.

Колаж – StopFake

Ба більше, форма цієї «повістки» не збігається навіть із формою, що використовувалася до запровадження нового зразка документа 30 грудня 2022 року.

На печатці, що має засвідчити справжність документа, можна побачити код ЄДРПОУ (унікальний ідентифікаційний номер юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України – прим. ред.) 09620951. Ця інформація остаточно доводить, що перед нами підробка, оскільки цей код належить Кіровоградському об’єднаному міському військовому комісаріату.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237