Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

24 січня: свята, іменинники та дати

24 січня – вівторок. Нині рівно 11 місяців, як українські захисники відстоюють нашу землю від повномасштабної навали окупанта. До Нового року залишилось 340 днів. Не забудьте привітати з іменинами Віталія, Володимира, Йосипа, Миколу, Михайла, Федосія, Федота, Степана (Стефана), Терентія, Федора, Феодосія.

Чим ще цікава нинішня дата – розповідає Інформатор.

Міжнародний день освіти. Цей день був проголошений 3 грудня 2018 року в Брюсселі на міжнародній конференції, присвяченій проблемам сучасної освіти. Ініціатором запровадження такого дня стала Нігерія. Ідею африканської країни підтримали 58 держав-членів конференції. Було складено відповідну резолюцію на підтримку якісної рівноцінної освіти, яка була б доступна для кожної людини незалежно від її національності, статі та соціального стану. У засадах ООН вказано, що кожна людина повинна мати доступ до якісної освіти. Освіта допомагає людині стати грамотною, отримати впевненість у собі, забезпечити добробут для себе та своєї родини в майбутньому. На думку засновників свята, кожен рік має розглядатися особлива тема, пов’язана з актуальними проблемами у сфері освіти. До цього часу було розглянуто два важливих питання щодо підтримки освіти.

Міжнародний день ескімо. Саме 24 січня 1922 року Крістіан Нельсон – кухар, кондитер та володар крамниці солодощів в Америці – офіційно запатентував цей вид десерту. Своє перше морозиво у шоколадній глазурі та на паличці Нельсон випустив ще у 1919 р. та здобув успіх. Морозиво швидко набрало популярності та знайшло своїх прихильників. Свій холодний витвір кондитер назвав “Пиріжок ескімоса” у перекладі на англійську “Eskimo Pie”. Ця назва вкорінилася так глибоко, що стала номінальною.

Є відомості, що перше ескімо готували ще у Давньому Римі, але офіційною появою вважається саме історія американського кондитера. Свято морозива не офіційне, тому якихось затверджених традицій не має.

День зовнішньої розвідки України. 24 січня 1919 року було створено перший підрозділ розвідки в УНР. Саме ця дата вважається започаткуванням зовнішньої розвідки України. У 2018 році указом президента було офіційно затверджене відзначення відповідного свята на державному рівні. В цей день вшановується значний внесок військових офіцерів у збереження незалежності та суверенітету нашої держави. Сфера військової розвідки ще з минулого століття захищає громадян від зовнішнього впливу недоброзичливо налаштованих сторін та підтримує зв’язок із потенційними союзниками.

Міжнародний жіночий спортивний день. Це свято було затверджено за підтримки Міністерства спорту та Державного секретаріату питань про гендерну рівність та боротьбу з дискримінацією. У 2014 році гостро стояла проблема сексуалізації та насилля щодо жінок у спортивній сфері. Тому було прийнято рішення про те, що необхідно провести заходи щодо покращення рівня життя та здоров’я французьких спортсменок.

Роксана Марасіняню як міністр Делегації спорту провела масштабні заходи з приводу започаткування цього свята: підтримка популяризації жінок у спорті, фемінізація органів управління, забезпечення поваги до жінок у спорті та суворий контроль щодо випадків гендерної нерівності у змаганнях. Такі свята необхідні європейським країнам для прогресивного та однакового ставлення як до чоловіків, так і до жінок.

У церковному календарі 24 січня – день пам’яті преподобного Феодосія Великого. Народився він в місті Маґаріяс (Каппадокія) в родині благочестивих Євлогії і Проєресія. Ще в дитинстві батьки помітили, що у Феодосія гарний голос, тому його відразу посвятили у церковні читці. 451 року Феодосій поїхав до Єрусалиму і по дорозі зустрів Симеона Стовпника. В Єрусалимі він відвідав різні місця, які мають для християн особливе значення, а потім став учнем преподобного Лонгіна.

Вчитель доручив Феодосію переселитися до церкви Пречистої Владичиці Богородиці. Однак він хотів жити усамітннено, тому пішов в пустелю і поселився там в печері. За легендами, саме в ній зупинялися волхви, які йшли привітати новонародженого Ісуса Христа.

Пройшло небагато часу і навколо Феодосія зібралася чимала чернеча громада, тому незабаром тут виріс цілий монастир. Потім монастир переріс у обитель. Сьогодні він називається Лавра Феодосія Великого. Цікаво, що він став першим чернечим монастирем на території сучасної Палестини. За життя Феодосія в лаврі проживало близько 400 ченців.

Який це день в історії?

  • 1848 рік – в Північній Каліфорнії Джеймс Маршал знайшов великий золотий злиток, що стало поштовхом до виникнення такого відомого явища як “золота лихоманка”;
  • 1895 рік – було встановлено неофіційний рекорд швидкості на мотоциклі, коли Гленн Кертіс на власноруч збудованому транспорті розвинув швидкість близько 220 км/год;
  • 1907 рік – в Англії організували перший скаутський загін;
  • 1935 рік – в американському місті Річмонд надійшла у продаж перша партія пива під назвою “Пінисте пиво Крюгера”;
  • 1976 рік – сталася одна з найбільших у XX ст катастроф танкерів-гігантів: біля берегів Франції сів на мілину танкер Olympic Bravery, через три тижні він розколовся навпіл;
  • 1984 рік – в США почали продавати перші комп’ютери “Макінтош” (їхня ціна 2495 доларів за штуку);
  • 1986 рік – американський космічний апарат “Вояджер-2” став першим штучним об’єктом, який зміг досягнути Урана та пройти від нього на відстані близько 100 тис км;
  • 1992 рік – Королівство Нідерланди, Королівство Лесото, Республіка Малі, Республіка Кабо-Верде визнали незалежність України;
  • 1992 рік – Україна встановила дипломатичні відносини з Австрією і Францією;
  • 2010 рік – фантастичний бойовик “Аватар” Джеймса Кемерона, який зняли у форматі 3D, став найкасовішим фільмом в історії;
  • 2015 рік – терористи так званої ДНР обстріляли з “Градів” Східний мікрорайон Маріуполя, внаслідок чого загинуло 30 мирних жителів.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору