Інформатор Коломия

ГРОШІ

Кабмін вдосконалив програму компенсацій роботодавцям за працевлаштування ВПО

Кабінет міністрів вдосконалив програму виплати компенсації роботодавцям за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.

Повідомляє Інформатор з посиланням на Івано-Франківську ОДА.

Зокрема, прописано, що роботодавець отримує компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа ВПО у розмірі “не вище” двох розмірів мінімальної заробітної плати.

Нагадаємо, що до цього було встановлено, що виплати здійснюються протягом двох місяців у розмірі 6500 гривень за кожний. Два тижні тому Кабмін збільшив цю суму до 6700 гривень, але рішення було дещо запізнілим: у такому розмірі “мінімалку” в Україні було встановлено ще в жовтні.

Тепер запроваджується автоматична прив’язка до розміру мінімальної зарплати, а також скасовується двомісячний характер виплат. Як зазначив у своєму повідомленні представник Кабміну Тарас Мельничук, компенсація може надаватися і за неповний місяць і у випадках, коли фактичні витрати на оплату праці перевищують дві “мінімалки”.

У цьому випадку компенсація за цей період обчислюється шляхом ділення двох розмірів мінімальної зарплати, на кількість робочих днів (чи годин у разі погодинного обліку) місяця та множення на кількість робочих днів (годин), за які надається компенсація.

При цьому уряд прописав, що умовою виділення компенсацій є працевлаштування ВПО на умовах строкових трудових договорів тривалістю не більше шести календарних місяців. Крім того, роботодавець має гарантувати збереження зайнятості такої особи протягом періоду, що перевищує тривалість виплати у два рази.

“Загалом ми маємо 7 мільйонів ВПО, для яких питання пошуку нового робочого місця є надзвичайно актуальним. Тому програма стимулювання працевлаштування ВПО для уряду залишається однією з пріоритетних в 2023 році. І цього року ми збільшили в 5 разів фінансування програми сприяння працевлаштуванню внутрішніх переселенців, які зареєструвалися як безробітні”, – прокоментувала міністр економіки Юлія Свириденко.

У разі звільнення працівника, за якого виплачувалася компенсація, до закінчення встановленого строку збереження гарантій зайнятості у разі звільнення працівника за власним бажанням, за угодою сторін, або за  ініціативи роботодавця, сума виплачених коштів повертається у повному обсязі до бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття або Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю залежно від джерела фінансування компенсації.

Єдине виключення з цього – коли на його робоче місце роботодавцем працевлаштовано іншого зареєстрованого безробітного за направленням територіального центру зайнятості до закінчення встановленого строку збереження гарантій зайнятості.

У разі якщо на місце звільненого працівника працевлаштовано зареєстрованого безробітного з числа внутрішньо переміщених осіб, виплата компенсації продовжується до закінчення встановленого строку збереження гарантій зайнятості.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору