Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

29 січня: свята, іменинники і дати

29 січня – неділя. Сьогодні вже 340 доба, як Україна відстоює свою незалежність у повномасштабній війні. До Нового року залишилось 336 днів. 29 січня відзначають іменини Ян, Симон, Максим, Петро, Неоніла, Леоніла.

Чим цікава ця неділя – розповість Інформатор.

День пам’яті героїв Крут. 29 січня українці шанують пам’ять героїв Крут – студентів, які відчайдушно стримували більшовицький наступ біля залізничної станції, внаслідок чого більшовицькі війська втратили боєздатність на декілька днів, що дало час українській делегації укласти Берестейський договір.

День пазла та головоломки. Винахідник був гравером та картографом, тому й придумав таку тематичну гру, розділивши чорно-білу карту світу за контуром кордонів країн та запропонувавши зібрати їх знову. Такі головоломки до XIX століття використовувалися як навчальні елементи, бо використовувалося достатньо дороге дерево для основи та з ними не дозволяли гратися.

Пізніше дерево замінили на картон, тому пазли стали доступні усім, а у США навіть налагодили перше масове виробництво пазлів. Популярність гри з кожним роком зростала, адже поєднувала в собі захопливість та відносну дешевизну. Наразі технологія виробництва мало змінилася, тому пазли й досі користуються популярністю у світі.

Всесвітній день допомоги хворим на проказу. Ініціатором впровадження цього дня став Рауль Фоллеро. Відомий громадський діяч велику частину свого життя присвятив боротьбі зі страшною недугою, від якої досі страждають люди у Непалі, М’янмі, Індії, Бразилії та деяких інших країнах.

Міжнародний день без інтернету. Такий захід почали відзначати ще з 2000 року, коли інформаційна віртуальна мережа лише набувала такої масової популярності. На сьогодні ж інтернет – це простір, де люди працюють, навчаються, спілкуються та розважаються. У розвинених країнах суспільство жодного дня не може функціонувати без інтернету.

Міжнародний день мобілізації проти загрози ядерної війни. Головна мета події – проведення запобіжних заходів, спрямованих на попередження загрози ядерної війни. В цей день лунають заклики, пов’язані з припиненням ядерного озброєння. До керівництва держав, які мають в своїх запасах атомну зброю, лунають заклики з необхідності її ліквідації. Тільки так можна уникнути будь-яких загроз, пов’язаних з розгортанням воєнних дій.

День винаходу автомобіля (бензинового). Цього дня Карл Бенц з Німеччини оформив патент на свою розробку. Перші креслення німецького винахідника показували триколісне важке авто, яке вміщало двох пасажирів та було обладнане бензиновим мотором, що допомагав розвивати пристрою швидкість до 16 кілометрів на години. Наразі такий розгін люди сприймають з посмішкою, але на ті часи це стало справжнім проривом у сфері машинобудування. Такий екіпаж отримав назву Моторваген.

Автомобіль Карла Бенца був обладнаний усім, що зараз містить сучасна машина: трансмісія, зчеплення, гальма, підвіска та амортизатори коліс, бензиновий мотор. Після офіційного патентування винаходу, дата 29 січня увійшла у історію як святкування Дня народження бензинової машини.

Який сьогодні день в історії?

  • 1804 рік – відкрили Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, він є одним з найстаріших університетів Східної Європи;
  • 1918 рік – відбувся бій під Крутами, студенти і гімназисти стримали наступ більшовицької армії;
  • 1943 рік – фашисти видали указ про арешт і відправку всіх циган в концтабори.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору