Інформатор Коломия

ГРОШІ

Від 1 лютого бойові нараховуватимуть не всім, а основні виплати військовим зростуть | Пояснення

З 1 лютого 2023 року змінюється порядок виплат додаткової грошової винагороди військовослужбовцям Сил оборони України та співробітникам системи МВС. Відтак бойові отримуватимуть тепер не всі, проте основне  грошове забезпечення зросте. 

Кого зачепили зміни постанови Кабміну – розповість Інформатор та сайт Факти

Це передбачено змінами, затвердженими постановою Кабміну від 20 січня 2023 року №43, до іншої постанови – від 28 лютого 2022-го №168.

У Міноборони України пояснили, що йдеться про застосування нового підходу до виплати 30 тис. та 100 тис. грн, і запевняють, що розмір такої винагороди військовим, які перебувають на передовій, не змінюється. Це стосується також сімей полонених та зниклих безвісти.

“Рішення змінити підхід до нарахування додаткової грошової винагороди стосуватиметься тилових підрозділів та військовослужбовців, які перебувають поза зоною бойових дій, та ухвалено задля дотримання принципів справедливості щодо стимулювання воїнів сил безпеки і оборони України”, – наголошують в оборонному відомстві.
Тобто виплати залежатимуть від районів перебування військовослужбовців, складності та специфіки бойових чи спеціальних завдань, які вони виконують.

Анонсовані зміни з 1 лютого торкнуться винятково:

  1. військовослужбовців та співробітників системи МВС, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України;
  2. строковиків і курсантів ВВНЗ;
  3. офіцерів управлінь і штабів, а також деяких інших категорій.

“Станом на зараз усі військовослужбовці, включно зі строковиками та курсантами, у різних регіонах України отримують додаткову грошову винагороду у фіксованому розмірі 30 тис. грн. Водночас бійці, які, ризикуючи життям, виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть безпосередньої участі в боях з противником, отримують абсолютно такі ж самі додаткові виплати”, – кажуть в МОУ.

Саме тому назріло питання диференціації розмірів винагороди залежно від місця, умов та особливостей проходження служби у формуваннях сил безпеки і оборони України.

Водночас з 1 лютого збільшується щомісячне (основне) грошове забезпечення (без додаткової винагороди) військовослужбовців таким чином, щоб мінімальний його рівень для бійців ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужби становив не менше 20 100 грн, а для ДСНС та Нацполіції – не менше 17 000 грн.

У ЦПД при РНБО також звернули увагу на неправдиву інформацію, яка поширюються в мережі, про нібито скасування виплат 30 тис. грн військовослужбовцям, які перебувають в тилу.

“Дане повідомлення українці трактують не зовсім правильно, оскільки стосуються поправки в законі лише військових прокурорів та співробітників Служби судової охорони, про що говорить постанова Кабміну №43 від 20.01.2023”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, нещодавно уряд скасував доплату в 30 тисяч грн на період війни військовим прокурорам та співробітникам Служби судової охорони. Також Кабмін новою постановою дещо обмежив умови отримання додаткової винагороди в 100 тисяч грн.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Нагору