Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Чим цікавий перший день лютого?

1 лютого – середа. Нині вже 343 доба відважного протистояння українського народу навалі орди. До Нового року залишилось 333 дні. Не забудьте привітати з іменинами Макарія, Арсенія, Антона, Марка, Мелетія, Петра, Миколу, Федора, Саву, Катерину, Євфрасію.

Чим ще цікавий нинішній день – розповість Інформатор.

Всесвітній день хіджабу. Ініціатором такого дня виступила мусульманка Назме Кхан, родина котрої переїхала до Америки та, не відмовившись від традицій ісламу, примушувала носити Назме хіджаб (головний атрибут жіночого одягу у мусульман). Через насмішки суспільства дівчина вирішила розповісти усім про хіджаб, а згодом запропонувала введення Дня хіджабу для того, аби спростувати усі негативні стереотипи, які існують навколо цього одягу. Тож у 2013 році з’явився Всесвітній день хіджабу.

Всесвітній день читання вголос. Ця подія має за мету заохочення людства, а найбільше – молодого покоління, до читання книг. Крім того, свято надихає до спілкування та обговорення прочитаного з родиною та друзями. Для святкування достатньо обрати цікаву книжку й знайти слухачів. У соціальних мережах проходить челендж, присвячений заходу.

Всесвітній тиждень гармонійних міжконфесійних відносин. Мета цього заходу – побудувати толерантні та доброзичливі відносини між різними віросповіданнями та конфесіями, попри різні погляди та вірування.

Міжнародний день десерту. Свято започаткувала американський кондитер та за сумісництвом блогер Енджі Дадлі в 2008 році, презентувавши свій десерт під назвою кейк-поп (цукерка на паличці, аналог відомого чупа-чупсу). Енджі не зупиняла свою уяву, тому на світ з’явилося безліч варіацій кейк-попів, а згодом вона навіть написала цілу книгу на цю тему.

Таким чином, десерт кейк-поп надав стимул до створення Дня десерту. Наразі 1 лютого кондитери презентують нові десерти, кафе та ресторани проводять тематичні майстер-класи та змагання серед професіоналів кондитерської справи.

У церковному календарі нині день пам’яті преподобного Макарія Великого (Єгипетського). Він народився в Єгипті близько 301 року н.е., а помер у 391 році. Святий був послідовником Антонія Великого. Через свою духовну мудрість Макарій також іменується Великим. Монах Макарій вів дуже смиренний та аскетичний спосіб життя: вживав їжу лише раз на тиждень, спав та пив менше, ніж потребувало його тіло. За це преподобний отримав від Бога великий дар: воскресіння померлих та зцілення хворих людей. Про Макарія Великого Єгипетського казали, ніби його милосердя настільки велике, що покриває усі провини.

Який це день в історії?

  • 1587 рік – англійська королева Єлизавета I підписала смертний вирок Марії Стюарт;
  • 1893 рік – в Турині відбулася прем’єра опери Джакомо Пуччіні “Манон Леско”;
  • 1896 рік – в Турині відбулася прем’єра опери Джакомо Пуччіні “Богема”;
  • 1930 рік – газета “Таймс” надрукувала перший у світі кросворд;
  • 1946 рік – Трюгве Лі став першим генеральним секретарем ООН;
  • 1946 рік – Угорщину проголосили республікою;
  • 1951 рік – відбулося третє випробування атомної бомби на полігоні в Неваді (це був перший ядерний вибух, який показали по телебаченню);
  • 1992 рік – Україна встановила дипломатичні відносини з Румунією;
  • 1994 рік – набула чинності Шенгенська угода, яку підписали країни ЄС (вона передбачає введення повної свободи переміщення громадян між державами-учасниками Європейського Союзу);
  • 2003 рік – під час заходу на посадку над мисом Канаверал (штат Флорида) вибухнув американський шатл “Колумбія” (внаслідок цього загинули всі 7 членів екіпажу);
  • 2004 рік – у Великій Британії скасували смертну кару.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору