Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Цікаві свята 3 лютого

На календарі 3 лютого – п’ятниця. Нині вже 345 доба протистояння українців російському ворогу. До Нового року залишається 331 день. Не забудьте привітати з іменинами Євгена, Валеріана, Максима, Агнію.

Інформатор розповість цікавинки про 3 лютого.

День жінки-лікаря. Історично в світі склалося так, що більшість професійних лікарів — це чоловіки, а жінки в медицині здавна мали значно більше труднощів на шляху професійного розвитку. Однак жінки-медики не поступаються чоловікам компетентністю та успішними результатами лікування пацієнтів, при цьому відзначаються кращою здатністю до комунікації. Жінки-лікарі відзначають своє свято 3 лютого, починаючи з 2016 року.  В цей день у 1821 році народилася легендарна Елізабет Блеквелл, яка першою серед жінок отримала вищу медичну освіту в Сполучених Штатах Америки. День жінки-лікаря створений для вшанування в її особі всіх жінок, яким вдалося нелегкою працею досягти професійних успіхів в галузі медицини.

Всесвітній день вільного кохання. Подія зародилася в Німеччині, проте конкретної інформації про засновників та дату першого святкування не маємо. Не дивлячись на незвичність такого дня, він все ж таки швидко поширився й отримав підтримку частини суспільства.

Всесвітній день боротьби з ненормативною лексикою. Свято започатковано з метою виховання культури спілкування у дітей та задля зменшення використання лихослів’я у дорослих, бо, як відомо, дорослі є прикладом для молодшого покоління.

Щорічно 3 лютого відзначається християнське свято – День пам’яті преподобного Максима Сповідника, який був відомим богословом та викладав у Константинопольській вищій школі, вів аскетичний спосіб життя. Максим народився у 580 році у місті Константинополь, а помер у Грузії в 662 році. Юнак зростав у аристократичній родині й старанно навчався. Максим Сповідник залишив у спадок велику кількість богословських праць: трактати, диспути, пояснення молитов і богослужінь, коментарі до інших творів тощо. Преподобний Максим є автором теорії божественних ідей, яка полягає у розділенні логосів (ідей-енергій) відповідно до видів буття.

Окрім того, 3 лютого, вшановують преподобного Максима Грека, який був відомим публіцистом та перекладачем. Він народився у 15 столітті в грецькому місті Арті, його батьки були заможними людьми. Після довготривалих мандрівок світом Максим пішов у монахи, усе життя активно займався перекладами християнських релігійних текстів та написанням публіцистичних творів на різноманітні теми (наприклад, твори проти інших релігій чи проти марновірства). Преподобний Максим Грек дожив до 70 років, його поховали біля Троїце-Сергієвого монастиря, де святий провів у засланні останні роки життя.

Який це день в історії:

  • 1968 рік – Пол Маккартні без участі решти “бітлів” записав пісню “Lady Madonna”;
  • 1986 рік – Папа римський Іван Павло II зустрівся в Калькутті з матір’ю Терезою;
  • 1992 рік – Україна встановила дипломатичні відносини з Туреччиною;
  • 1994 рік – президент США Білл Клінтон скасував економічне ембарго щодо комуністичного В’єтнаму (воно діяло 19 років);
  • 1995 рік – відбулися перші військові навчання НАТО на території колишньої НДР;
  • 2014 рік – під час Революції гідності в Києві ветерани-афганці та “Правий сектор” провели власні переговори з МВС та СБУ про звільнення заарештованих на підставі ухваленого закону про амністію.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору