Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день? | 4 лютого

Субота – 4 лютого. Україна вже 346 днів дає відсіч російським загарбникам. До Нового року залишається 330 днів. Іменини святкують: Анастасія, Гаврило, Георгій, Юхим, Іван, Йосип, Леонтій, Макар, Микола, Петро, Тимофій, Яків.

Інформатор розповість, що святкують в Україні та світі 4 лютого.

Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями

Від онкологічних хвороб у світі щорічно помирають більш ніж 9 мільйонів людей і подальші прогнози – невтішні. Вчені вважають, що до 2030 року смертність від них збільшиться до 13 мільйонів на рік.  За даними ВООЗ, від 30 до 50% життів хворих на рак можна врятувати за умови своєчасного виявлення та правильного лікування хвороби.

Ракові захворювання стосуються не тільки здоров’я, це ще й  економічна та соціальна проблема, пов’язана з правами людини. На жаль, наразі далеко не всі можуть сподіватися на сучасне ефективне лікування. Найвища смертність від раку спостерігається в бідних країнах, де доступність якісних медичних послуг залишається на низькому рівні. Також в таких країнах часто відсутні державні програми обов’язкових планових обстежень, що призводить до виявлення раку на пізніх, невиліковних стадіях.

Одним з основних напрямків Всесвітнього дня боротьби з раковими захворюваннями є пропагування серед населення профілактики. Профілактика раку означає передусім те, що люди мають навчитися здоровому способу життя — відмовитися від паління, надмірного сонячного опромінення, приділяти увагу збалансованому харчуванню та активному відпочинку.

Важливість Всесвітнього дня боротьби з раковими захворюваннями в тому, що він підвищує обізнаність та розуміння цієї проблеми, розвіює міфи щодо раку, а значить, зменшує страх перед цим захворюванням. З 2019 по 2021 роки ця подія проходила під гаслом «Я є і буду», що означає відмову від сприйняття онкологічного діагнозу як смертного вироку й участі кожного в справі подолання цієї хвороби.

День морозива на сніданок

В першу суботу лютого щороку проводиться оригінальне та веселе свято – День морозива на сніданок.

З’явилося це свято в Америці у 60-х роках XX сторіччя. Придумала його Флоренс Раппапорт – мешканка Рочестера та мати 6 дітей. Одного морозного ранку молодші діти Флоренс жалілися, що на вулиці занадто холодно, щоб гуляти. Мати запропонувала їм з’їсти на сніданок морозиво, щоб підняти настрій. Наступного року такий сніданок повторився та став традицією. Завдяки дітям та онукам Флоренс традиція розповсюдилася Штатами, а згодом з’явилася в Німеччині, Китаї, Ізраїлі, деяких африканських країнах.

День неандертальця

Кожен рік 4 лютого відзначається День неандертальця. У цей день у 1857 р. цей представник людського роду вперше був представлений науковому суспільству. Його останки знайшли у 1856 р. у Німеччині в одній з печер близько річки Неандерталь. Ця гілка роду Homo в період приблизно 230 000 – 27 000 роках до н. е. проживали на території Європи та західної Азії.

Міжнародний день людського братерства

4 лютого проводиться Міжнародний день людського братерства, який було запроваджено Генеральною асамблеєю ООН у кінці грудня 2020 року.

Співавторами виступили 34 країни-члена ООН. Головна мета свята – налагодити та сприяти діалогу між різними релігійними та культурними громадами. Своєю резолюцією Генасамблея закликала партнерів, громадськість і релігійних лідерів згадати та не забувати, чому навчає справжня віра: любити та допомагати, проявляти терпимість, співчуття та розуміння.

Четвертий день лютого обраний не випадково. У цей день у 2019 р. відбулася зустріч Папи Римського Франциска та імама Аль-Азхара Ахмад ат-Таїба. Метою зустрічі стало обговорення розвитку діалогу між вірянами різних релігій, способів подолання міжконфесійних протиріч та запобігання міжрелігійних конфліктів, відмінностей, які призводять до нетерпимості, непримиримості та гніву. Результатом цієї зустрічі стала укладена резолюція про братерство заради миру на планеті.

День створення вакууму

Щорічно 4 лютого світ відзначає цікаву подію – День створення вакууму.

Вакуум в перекладі з латинської мови означає “порожній”. Тобто вакуум – це ідеальний простір, в якому немає ніякої матерії.  Проте фізичний вакуум є ідеалізованою абстракцією, тому що досягнути його експериментально неможливо. Існує також частковий вакуум (технічний), який активно створюється та використовується людством.

День пам’яті преподобного Макарія Жабинского, Белевского чудотворця

Кожного року 4 лютого православна церква відзначає День пам’яті преподобного Макарія Жабинського, Белевського чудотворця, який був монахом та вів суворий аскетичний спосіб життя.

Макарій Жабинський народився у 1539 році, а помер в 1623 році, доживши до 84 років. Преподобний Макарій заснував Жабинську (за назвою міста) Введенську (за назвою головного храму) пустинь (монастир у віддаленому місці) у 1585 році. Макарій нерідко усамітнювався в лісі, терпів спрагу, голод, холод й спеку.

Бог нагородив преподобного даром чудотворення. Наприклад, одного разу Макарій вдарив посохом по землі та у цю ж мить й на тому ж місці з’явилося джерело чистої води.

З часом пам’ять про подвиги Макарія Жабинського забулася, але завдяки ігумену Іоні у 1888 році відновилося вшанування пам’яті Белевського чудотворця, а вже у 1889.

Цей день в історії:

  • 1708 рік – кантата № 71 (або “Виборна кантата”) стає першим надрукованим твором Йоганна Себастьяна Баха;
  • 1789 рік – в Філадельфії на засіданні виборців обрали першого президента Сполучених Штатів Америки – Джорджа Вашингтона;
  • 1906 рік – департамент поліції Нью-Йорку постановляє використовувати відбитки пальців для ідентифікації злочинців;
  • 1943 рік – у Цюриху (Швейцарія) відбувається прем’єра “Доброї людини з Сезуана” Бертольда Брехта;
  • 1944 рік – в Парижі відбувається прем’єра “Антігони” Жана Ануя;
  • 1971 рік – оголошують про банкрутство британської компанії “Роллс-Ройс”;
  • 1974 рік – після двох років дресирування шимпанзе Нім Чимскі в США написала перше слово;
  • 1998 рік – в обличчя Білу Гейтсу в Брюсселі поцілюють тортом;
  • 2004 рік – починає роботу соціальна мережа Facebook, яку заснував студент Гарвардського університету Марк Цукерберг;
  • 2005 рік – Верховна Рада України затверджує Юлію Тимошенко на посаді прем’єр-міністерки України.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору