Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

6 лютого: що святкують в Україні та світі

6 лютого – понеділок. Нині вже 348 доба протистояння українців окупантам. До Нового року залишилось 328 днів. Нині іменини святкують Анастасій, Герасим, Іван, Олександр, Тимофій, Оксана (Ксенія).

Інформатор ділиться цікавими подіями 6 лютого з вами.

Міжнародний день бармена. Появою професії бармена в її сучасному розумінні світ завдячує Сполученим Штатам Америки. В середині XIX століття, коли в країні почалися часи “золотої лихоманки”, в районах видобутку золота місцеві крамниці стали торгувати алкоголем.  Щоб відділити зону зі спиртним від решти торговельного залу, почали встановлювати бар’єри, які згодом  отримали вигляд барних стійок. Простір за барною стійкою назвали баром, а людей, що працювали в ньому – барменами. Поступово в майже в усіх закладах харчування, а також в готелях з’явилися  бари.

Міжнародний день нетерпимого ставлення до операцій які калічать жіночі статеві органи. Таку важливу подію заснувала Організація Об’єднаних Націй 20 грудня 2012 року, прийнявши резолюцію щодо встановлення цього дня. А вже у 2014 році ООН прийняла резолюцію з активізації зусиль з метою повного викорінення операцій, що калічать жінок.

Усі немедичні операції, що змінюють чи калічать жіночі статеві органи на міжнародному рівні визнані порушенням прав жінок та крайньою формою статевої дискримінації. Подібні практики розповсюджені в малорозвинених країнах, передусім, у 29 країнах Африки й Близького Сходу, але в Америці, Азії, Австралії, Європі та Новій Зеландії також зустрічається ця проблема. Наразі ООН здійснює глобальну боротьбу проти операцій, які калічать жіночі геніталії.

Всесвітній день без мобільного телефону. Ця акція триває впродовж трьох днів, до 8 лютого. Вона закликає людей проводити час без цього пристрою, щоб позбутися залежності від нього. Сучасний світ без смартфонів – ці слова звучать для нас доволі дивно. Та попри беззаперечну користь мобільного та інтернет зв’язку, користування ними створює певну залежність. Це відбувається тоді, коли людина не може обходитися без смартфону на психоемоційному рівні.

Всесвітній день без мобільного телефону закликає на певний час відмовитися від використання будь-яких гаджетів. А це означає спілкуватися з живими людьми, а не з аватарами; прокидатися під звуки будильника, а не під звук телефону тощо.

6 лютого віряни православної та греко-католицької церкви шанують пам’ять преподобної Ксенії Римлянки. Народилася свята у V сторіччі в сім’ї римського сенатора та отримала ім’я Євсенія. Дівчинка з ранніх років душею тягнулася до Бога, але в батьків були інші плани. Коли Ксенія підросла, батьки вибрали їй нареченого та почали підготовку до укладання шлюбу. Євсенія не підкорилася волі батьків, віддала своє майно нужденним та разом з 2 служницями вночі втекла з батьківського дому.

Євсенія оселилася на одному з островів поблизу берегів Малої Азії, взяла ім’я Ксенія та повністю присвятила себе служінню Творцю. Згодом вона оселилася у місті Мілас, де на власні кошти збудувала церкву Святого Стефана, заснувала християнську громаду, тут же стала послушницею. Преподобна Ксенія вела смиренне життя, служила радницею для грішників, підтримувала зломлених духом, допомагала бідним, врятувала багато душ. Померла преподобна у Міласі під час молитви. Відліт її душі до Бога ознаменувався появою над монастирем знамення – золотий вінок з сяючим хрестом. Вінок супроводжував тіло преподобної до самого погребіння. а мощі зцілювали хворих.

Який це день в історії?

  • 1933 рік – підписали тристоронній договір між державами Малої Антанти;
  • 1935 рік – у продаж вперше надійшла настільна гра “Монополія”;
  • 1958 рік – створили Спілку кінематографістів України;
  • 1996 рік – британську антарктичну станцію “Фарадей” передали українським полярникам (створили українську станцію “Академік Вернадський”).

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору