Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як обрати детектор чадного газу та за скільки його можна придбати?

Тільки упродовж січня 23 прикарпатці отруїлися чадним газом, щоб цього уникнути, можна придбати сигналізатор, який буде вчасно повідомляти про приховану небезпеку.

Інформатор дізнавався ціни на цей прилад та його властивості.

Перш за все, хочемо нагадати, що чадний газ не має кольору, запаху чи смаку, тому його неможливо ідентифікувати без спеціальних приладів, але він може бути смертельним для людини і впливає на організм навіть у невеликих концентраціях.

За допомогою детектора чадного газу ви можете своєчасно ліквідувати джерело безбарвного і без запаху СО, уникнувши небажаних для життя і здоров’я наслідків. Датчик при перевищенні рівня чадного газу в повітрі подає звуковий і світловий сигнал. Завдяки цьому є можливість вжити необхідних заходів ще до того, як рівень чадного газу стане небезпечним для життя оточуючих.

До того ж детектори просто встановлюються і легко обслуговуються, не вимагають постійного контролю і мають тривалий термін роботи.

Види датчиків чадного газу

Залежно від того, яка технологія покладена в основу сенсора, можна розділити всі прилади на 3 групи:

1. Інфрачервоний датчик чадного газу. У «серці» пристрою — нитка розжарення або світлодіод. Система світлофільтрів аналізує довжину хвилі, виробленої джерелом. Коли в повітрі з’являться домішки, даний параметр зміниться. У відповідь датчик пошле сигнал тривоги. Індикація може бути різною, залежно від концентрації чадного газу. Наприклад, при незначному перевищенні норми – переривчастий звуковий сигнал. При істотному – безперервний звуковий + світловий сигнал.

Плюси. Простота монтажу. Універсальність: в залежності від налаштувань, інфрачервоний прилад може виявляти не чадний газ, а метан або хлор.
Мінуси. Низька енергоефективність. Імовірність помилкових спрацьовувань.

2. Напівпровідниковий датчик чадного газу. Такий прилад аналізує електричну провідність середовища. При появі домішок провідність збільшиться. Утворюється повітряний «пробою», ланцюг замкнеться, а датчик проінформує власника про небезпеку.

Плюси. Компактність, енергоефективність, довговічність. Помилкові спрацьовування можливі, тільки якщо сенсор розташований некоректно (наприклад, занадто близько до відкритого вогню). В інших випадках вугільний фільтр ізолює чутливий елемент від сторонніх речовин (пилу, продуктів згоряння та ін).
Мінуси. Висока вартість. Складний монтаж.

3. Каталітичний датчик чадного газу. «Серце» приладу – ємність з електролітом. Молекули чадного газу каталізують хімічну реакцію, і чим більше концентрація газу, тим швидше протікає електроліз. Це привід для подачі попереджувального сигналу.

Плюси. Швидкість спрацьовування, енергоефективність, простота установки. Крім іншого, каталітичний датчик можна назвати бюджетним.
Мінуси. Забороняється заносити в пристрій – ємність з кислотним або лужним складом. Неакуратна заміна розхідних матеріалів або пошкодження корпусу може привести до витоку хімічної речовини.

Датчик чадного газу може живитися:

  • Від мережі. Як правило, дротовий пристрій дешевше і безвідмовно бездротового аналога. На випадок перебоїв з електрикою якісні сенсори оснащені вбудованою батареєю. Такі датчики встановлюють на етапі прокладки комунікацій. В іншому випадку проводи можуть зіпсувати інтер’єр.
  • Від батареї. Оптимальний варіант, якщо ви не налаштовані руйнувати стіни і ховати дроти. Автономний датчик підійде для дачі або пересувного будиночка, в якому тимчасово проживають мисливці, рибалки, геологи або туристи. Такий пристрій обійдеться дорожче, але буде простіше в монтажі та експлуатації. Сучасні прилади не потребують частої заміни батарей. Деякі датчики можуть пропрацювати «з коробки» 3, 5 і навіть 7 років!

На що ще звернути увагу, вибираючи датчик?

Тип інформування. Залежно від моделі, детектор може повідомляти про підвищення концентрації чадного газу дзвінком, sms або push-повідомленням, а також звуковим і / або світловим сигналом. Вмонтувавши датчик в систему безпеки, ви можете значно розширити його функції. Так, при спрацьовуванні сенсора може запускатися витяжна вентиляція, припинятися подача газу до бойлеру, передаватися сигнал тривоги в аварійну службу і т.д.

Функція тестування. Така опція дозволить перевірити працездатність приладу і вбудованої сирени (якщо вона є) в будь-який зручний момент.

Термін експлуатації сенсора. Датчик чадного газу не вічний. Як правило, його межа – 7-10 років. Бюджетний прилад може прослужити всього 3-4 роки. Конкретні цифри шукайте в паспорті пристрою.

До слова, детектори чадного газу встановлювати рекомендують на висоті дихальних шляхів. У вітальні й кухні це близько 1,5 м від підлоги. У спальні й дитячій — на висоті ліжка. Це гарантує, що в разі пожежі або поломки опалювальних приладів ви не учадієте уві сні.

У Коломиї такі датчики є у шоу-румі від інтернет-провайдера “Квант2“.

Там продають пристрої різних типів, зокрема, й розумну сигналізацію AJAX. Орієнтовна ціна приладу, який може не лише фіксувати появу диму, але й раптові стрибки температури та небезпечний рівень СО – 2959 грн.

Ajax FireProtect Plus — приклад поєднаного датчика. В одному корпусі встановлені три види сенсорів. Такий комплект максимально убезпечить ваш дім при загорянні або задимлення. Пристрій кріпиться на стелі. Створення технологічних порожнин і складний монтаж не потрібні. Проводити заміну батарей доведеться не частіше, ніж раз на 3 роки. Керувати приладом можна через мобільний застосунок.

Відтак у інтернет-магазинах ціни коливаються від 425 грн і до 4849грн. Все залежить від ваших фінансових можливостей та функцій самого приладу, фірми та виробника.

Можна знайти до прикладу за 450 грн, як ось цей.

А можна придбати і такий за 2862 грн.

Отже, кожен може підібрати прилад під свої фінансові можливості, тому бережіть себе, а також читайте, як розпізнати чадний газ вдома.

Джерело: Блог Алло.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Нагору