Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

9 лютого: що святкують в Україні та світі

Четвер – 9 лютого 2023 року, 351 доба повномасштабного жорстокого вторгнення росії проти українського народу. До Нового року залишилось 327 днів. Іменини відзначають: Петро, Іоанн (Іван), Дмитро.

Інформатор дізнавався детальніше, що сьогодні відзначають в Україні та світі.

Міжнародний день стоматолога

Кожного року 9 лютого представники цієї надзвичайно важливої професії відзначають своє професійне свято — Міжнародний день стоматолога.

Найдавніші артефакти, які мають відношення до стоматології, датовані приблизно 7000-ми роками до нашої ери. У знайдених на території сучасного Пакистану людських залишках виявили просвердлені за допомогою кремнієвого свердла отвори в зубах. Ймовірно, так наші давні предки намагалися боротись з карієсом, хоча слідів пломбування при цьому не знайшлося.

XX й XXI століття вивели стоматологію на якісно новий рівень — з’явилися якісні композитні матеріали, які неможливо відрізнити на вигляд від справжньої тканини зуба, титанові імпланти, стоматологічний лазер, цифрова рентгенологія ротової порожнини. І це далеко не повний перелік всіх новацій, якими зараз користуються стоматологи задля того, щоб кожна людина мала здорову та гарну усмішку.

Міжнародний день піци

Щорічно свято цієї італійської страви відзначають 9 лютого.

Класичну Маргариту створив італієць Рафаелле Еспозіто близько 200 років тому, а прототипи піци існували ще в давньому світі. Наприклад, в Давній Греції, а згодом і в Римі готували плаский хліб з оливками, травами й олією. А перські воїни випікали на власних щитах коржі зі спеціями, фініками й сиром.

Найбільшу популярність піца отримала після закінчення Другої світової війни. Жителі кожної країни додають у цю страву щось своє, але саме італійська піца налічує більш ніж 1000 рецептів улюбленої страви в усьому світі.

День народження волейболу

9 лютого 1895 року в місті Холіоці американського штату Массачусетс, в спортзалі Асоціації молодих християн, керівник YMCA (Молодіжної Християнської Організації) з фізпідготовки Вільям Морган (1870 -1942) придумав нову командну гру в м’яч.

9 лютого в церковному календарі – день перенесення мощей Іоанна Златоуста. Богослов, архієпископ Константинопольський, один із трьох Вселенських святителів та вчитель. Народився 347 року в Антіохії в сім’ї чиновника. Його батько Секундус помер майже відразу після народження сина, а тому його вихованням займалася матір, Анфуса. Вона вирішила більше не виходити заміж (хоч їй тоді було близько 20 років), а зайнятися винятково сином. Вже в юному віці Іоанн любив читати Святе Письмо. Згодом, навчався у найкращих риторів і філософів.

Цей день в історії:

  • 1849 рік – на території Папської держави революціонери проголошують Італійську Республіку;
  • 1863 рік – американець Елансон Крейґ отримує патент на вогнегасник;;
  • 1893 рік – відбувся перший у світі сеанс стриптизу (Париж, “Мулен Руж”);
  • 1900 рік – Двайт Ф. Девіс засновує тенісний турнір на Кубок Девіса;
  • 1909 рік – у США ухвалюють перший закон про заборону наркотиків;
  • 1918 рік – підписують Берестейський мирний договір, згідно з яким Німецька імперія, Австро-Угорська імперія, Османська імперія і Болгарське царство визнають УНР самостійною державою;
  • 1923 рік – повстання отаманів Холодного Яру у Лук’янівській в’язниці в Києві;
  • 1942 рік – у Києві німці заарештовують Олену Телігу та інших представників української інтелігенції;
  • 1969 рік – здійснєю свій перший політ широкофюзеляжний пасажирський літак Боїнг-74;
  • 1964 рік – гурт “The Beatles” вперше з’являється в прямому ефірі американського телебачення на “Шоу Еда Саллівана, яке переглянуло майже 74 млн телеглядачів;
  • 1972 рік – відбувається перший виступ нової групи Пола Маккартні “Wings”;
  • 1993 рік – Пол Маккартні випускає сольний альбом “Off the Ground”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору