Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Дивовижне зцілення: комісія з інвалідності вилікувала від ДЦП хлопця з Коломиї

23-річному хлопцю, який протягом кількох років проживав у Коломиї, ще в дитинстві поставили діагноз ДЦП. Щороку йому підтверджували ІІІ групу інвалідності через хворобу, однак цьогоріч щось пішло не так. У МСЕК йому не підтвердили інвалідність.

Інформатор звертає увагу громадськості на цю ситуацію.

Сергій Щербань з народження хворий на ДЦП (дитячий церебральний параліч) – лівосторонній гімапарез. Тоді ж лікарі констатували у нього інвалідність. До 18 років це була інвалідність загального профілю, яку не ділили на групи.

Коли хлопцю виповнилось 18 років йому встановили ІІІ групу інвалідності та продовжували її щорічно. Однак, цього року у МСЕК вирішили, що хлопець одужав. Ситуація сталася в Чернівцях.

До 2021 року Сергій був на обліку в Коломиї. Перший візит хлопця до Чернівецького загальнопрофільного МСЕК №1 був у 2021 році. Тоді комісія продовжила термін інвалідності на рік. Але у 2023 році відбулися цікаві зміни.

1 лютого у МСЕК колегіально вирішили, що у Сергія немає жодних ознак інвалідності, закриваючи очі на заключення ЛКК, невролога, які направляли його на МСЕК. У заключенні чітко зазначили діагноз та опис стану, а також додатково там була повна історія хвороби з всіма виписками МСЕК. Сергій мав усі документи для автоматичного продовження інвалідності.

Уривок з діалогу Сергія та представників МСЕК:

— Ви вже завершили навчання?
— Так
— Ви працюєте так?
— Так
— Чи створені умови для роботи?
— Так

Потім лікар оглянув Сергія, сів за стіл робити записи. А далі він сказав: “Ну що ж з ним робити, навчання завершив, працює..” Інша представниця МСЕК додала: “Ну, ми вам не можемо продовжити інвалідність”.

Цей момент шокував хлопця. Тоді він запитав, на яких підставах МСЕК робить такий висновок?

Відповідь представниці МСЕК була максимально абсурдна:

“Ми вам продовжили минулого разу з 2021-2022 (по кінець грудня), бо ви навчалися. А ми даємо тільки на період навчання”.

Хлопець їм на це відповів:

“В мене є історія хвороби з дитинства, всі виписки з МСЕК, заключення військової лікувальної комісії, в якому є рішення про непридатність до військової служби в мирний, та обмежену придатність у військовий час за гр. ІІ ст.23(в) за захворюванням центрально-нервової системи, тобто підтверджуючи те, що в мене є інвалідність, як ви мене можете визнати здоровим?”

Представник МСЕК на це відповів, що в Сергія не виявили ознак інвалідності.

Після цього всього хлопця попросили вийти та дочекатися рішення комісії. Він чекав близько години, потім зайшов у канцелярію, аби отримати висновок. В цей момент йому дали довідку про невизнання людиною з інвалідністю.

В той час висновок ВЛК такий:

Сергій попросив надати письмовий висновок огляду і спитав, чи є протокол з описом огляду, щоб розуміти як члени комісії приймали таке рішення. Проте йому відмовили.

Сергій пішов писати заяву про не згоду з рішенням комісії і в цей момент заходить одна з членів МСЕК. Він її ще раз запитує, на яких підставах ґрунтується їхнє рішення? Її відповідь:

“У вас немає ознак інвалідності, ми вам видали довідку, в якій це зазначено”.

Хлопець подав скаргу на гарячу лінію МОЗ з приводу цієї ситуації.

Сьогодні, 9 лютого, Сергію призначили повторний огляд у МСЕК. Триматимемо вас у курсі.

Фото з фейсбук-сторінки Сергія Щербаня.

До теми: З якими захворюваннями чоловік не підпадає під мобілізацію

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору