Коломия До сайту

День домовика, на роботу на велосипеді та інші свята 10 лютого

У п’ятницю, 10 лютого 2023 року, триває 352 доба повномасштабної жорстокої війни росії проти України. До Нового року залишилось 326 днів. Іменини відзначають: Феодосій, Юхим, Георгій, Охрім, Ісак, Володимир, Яків, Палладій, Юрій.

Що сьогодні відзначають в Україні та світі – читайте нижче на Інформаторі.

День домовика – свято пригощання домовика (Кудеси) та Велесичі. Домовик – це міфологічний слов’янський персонаж, який є добрим духом – хранителем домашнього вогнища. Домовик за характером вередливий, проте всіляко допомагає гарним родинам, які підтримують чистоту й не сваряться, дбає про здоров’я худоби та домашнє господарство.  Водночас домовик карає скупих, злих і байдужих людей.

Міжнародний зимовий день «На роботу на велосипеді» (International Winter Bike to Work Day) відзначають 10 лютого.

Всесвітній день зернобобових. До зернобобових належать тільки ті культури, які збирають для споживання в сушеному вигляді. Вони багаті на білок, що має велике значення для людей в регіонах, де споживання м’яса та молока недостатнє з різних причин. Зернобобові настільки важливі, що навіть мають своє свято — 10 лютого відзначається Всесвітній день зернобобових.

Щорічно 10 лютого православна церква вшановує День пам’ять преподобного Єфрема Сирина, який був поетом, богословом та Учителем Церкви. Єфрем Сирин народився в Римській імперії (давнє місто Нісібія, яке зараз має назву Нусайбін) близько 306 року в християнській родині, а помер 9 червня 373 року в місті Едеса (сучасна назва – Шанлиурфа). Найважливішою працею преподобного вважають тлумачення Святого Письма, також святий Єфрем є автором повчань, проповідей, молитов, гімнів та пророцтв. Єфрем Сирин мав талант наставника та вчителя, любив мандрувати й усамітнюватись.

Історичні події:

1789 — закон Йозефа II ліквідовував панщину у Галичині, Буковині, австрійській частині Волині
1810 — відбулося урочисте відкриття Одеської опери
1919 — через суперечності з Симоном Петлюрою голова Директорії Володимир Винниченко пішов у відставку
1940 — у Кракові радикальна частина ОУН створила Революційний Провід на чолі зі Степаном Бандерою. Фактичний розкол організації на «бандерівців» та «мельниківців».
1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Республікою Корея
1995 — під час випробувального польоту біля Києва зазнав катастрофи дослідний літак Ан-70, який не мав аналогів у світі

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237