Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

12 лютого: свята, іменинники і дати

12 лютого – неділя. Нині маємо 354 добу протистояння українців у цій війні. До нового року залишається 322 дні. Не забудьте привітати зі святом таких іменинників: Вольдемара, Володимира, Василя, Івана, Григорія, Максима, Степана, Петра, Федора, Пелагею.

Інформатор розповість, чим цікавий сьогоднішній день.

День Дарвіна (Міжнародний день науки і гуманізму). Дата святкування обрана на честь народження славетного вченого Чарльза Дарвіна (12 лютого 1809 року). Першим виступив з ініціативою проведення свята у 1995 році доктор Роберт Стефенс. Згодом його ідею підхопили професор Массімо Піглючі (у 1997 році) та Аманда Чесворт (2000 рік). День Дарвіна (Міжнародний день науки і гуманізму) має за мету заохочення людства до принципів наукового мислення, цікавості та інтелектуальної хоробрості. Свято присвячене не тільки ідеям вченого, а й розповсюдженню науки в цілому.

Міжнародний день шлюбних агентств. Ідея такої події належить Україні. 1 грудня 2010 року українська шлюбна агенція зареєструвала День шлюбних агентств, який швидко розповсюдився світом. Датою святкування обрали 12 лютого, тому що вже за два дні святкують День закоханих.

Всесвітній день шлюбу. Свято з’явилося у 1983 році в Америці. Ініціаторами створення Дня шлюбу стали декілька сімейних пар зі штату Луїзіана. Вони у 1981 році запропонували місцевій владі створити релігійну програму задля покращення шлюбних відносин, порадивши зробити її в День святого Валентина, тобто 14 лютого. Організація Worldwide Marriage Encounter підтримала ідею Всесвітнього дня шлюбу, але змінила дату проведення на другу неділю лютого.

Міжнародний День дітей-солдатів (День Червоної Руки). Подію започаткувала Організація Об’єднаних Націй у 2009 році, коли офіційно набрав чинності протокол щодо участі неповнолітніх у військових діях. Понад 100 країн та багато міжнародних організацій підтримують Міжнародний день пам’яті дітей-солдатів.

День Червоної Руки створений з метою заклику до дій, спрямованих проти вербування неповнолітніх та з метою підтримки дітей, в яких війна вкрала дитинство. Близько 20 країн світу (Палестина, Уганда, Судан, М’янма, Колумбія тощо) використовують дітей у воєнних конфліктах. За підрахунками, приблизно 250 тисяч неповнолітніх поповнюють ряди армій, третина – дівчата.

Міжнародний день шаурми. Він є неофіційним святом, яке відзначається в усьому світі з 2011 року. 12 лютого вважається датою святкування дня, коли можна без сумнівів куштувати шаурму. Вважається, що засновником свята шаурми була американська компанія, що спеціалізується на приготуванні швидких перекусів, – Rudolph Foods.

12 лютого в церковному календарі – день пам’яті Василя Великого Кесарійського, Григорія Богослова Назіанзина та Івана Золотоустого (Трисвяття або Собор Трьох Святителів). Його започаткували ще в IX столітті, коли йшли гарячі дискусії, який з трьох служителів важливіший. Під час цієї суперечки вирішили, що вони всі є рівними, а тому навіки стали служителями Трійці.

Єпископ Іван за дорученням святителів об’єднав всі дні пам’яті цих святих в єдине свято. Перша згадка про вшанування пам’яті 12 лютого Собору Трьох Святителів датується 1076 роком. За старим стилем свято припадало на 30 січня.

Троє святителів народилися в родинах християн, а тому їх часто асоціюють з сімейною святістю. Василій Великий був архієпископом Кесарії Каппадокійської, церковним письменником та богословом. Разом зі своїм другом Григорієм Богословом він був каппадокійським Отцем Церкви. Іван Золотоуст та Григорій Богослов були архієпископами Костянтинопольськими, а також богословами.

Який це день в історії?

  • 1918 рік – у Коростені Мала Рада УНР приймає Володимирів Тризуб як великий і малий герб Української держави;
  • 1924 рік – мумію Тутанхамона виймають з гробниці через 15 місяців після її відкриття;
  • 1936 рік – у Києві відкривається перша виставка народного мистецтва України;
  • 1939 рік – відбуваються перші вибори до Сойму Карпатської України;
  • 1946 рік – Вінстон Черчилль вперше промовляє улюблену фразу всіх політиків: “No Comments” (“Без коментарів”);
  • 1960 рік – в Києві створено перший український ядерний реактор;
  • 1992 рік – Україна встановлює дипломатичні відносини з Латвією;
  • 1992 рік – Демократична Соціалістична Республіка Шрі Ланка визнає незалежність України.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору