Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

15 лютого: свята цього дня

15 лютого – середа. Триває 357 доба відважного протистояння України російському окупанту. До Нового року залишається 319 днів. Нині свої іменини святкують: Василь, Агафодор, Гаврило.

Чим прикметний сьогоднішній день – розповідає Інформатор.

Міжнародний день дітей, хворих на рак (Всесвітній день онкохворої дитини). Цей день запровадили у 2001 році в місті Люксембург. З 2003 року День дитини, хворої на рак поширився світом, дійшовши й до України. Метою Дня онкохворої дитини є привернення уваги суспільства та поширення інформації щодо проблеми онкології серед дітей. 15 лютого організовують різноманітні акції, які спрямовані на допомогу та підтримку онкохворих діток. Віра у зцілення та боротьба з онкологією роблять дива.

Всесвітній день комп’ютера. Дата святкування обрана на честь створення першого електронного комп’ютера (він отримав назву ENIAC), який ввели до ладу 15 лютого 1946 року. ENIAC розробили спеціально для армії, а саме – для обрахунку балістичних таблиць. Тож, 15 лютого перетворилося на професійне свято комп’ютерників – людей, які знаються на цій техніці. В Україну Всесвітній день комп’ютера прийшов у 2009 році.

День святкування самотності. Святкування проводиться 15 лютого для людей, які не мають партнера для романтичних стосунків та змушені відчувати себе ніяково на День Святого Валентина. Це неофіційне свято знайшло відгук у багатьох серцях, адже не кожен може знайти кохання з різних причин.

Міжнародний день операційної медичної сестри. Ініціативу Європейської асоціації медсестер створити професійне свято позитивно зустріли, тому свято активно відзначається сьогодні. Медична сестра в операційному кабінеті – це не тільки допомога та опора хірурга, здавалося б, головної людини під час операції, але й підтримка та увага до кожної деталі. Професіонал цієї спеціальності повинен мати достатній рівень знань з усіх розділів медицини, а також психології, швидку реакцію та задовільну фізичну форму.

15 лютого в церковному календарі – Стрітення Господнє. Християни святкують це свято з IV століття нашої ери. А перше святкування відбулося в Єрусалимі та носило тоді іншу назву: “40 день після Богоявлення”. Паломники, які були свідками святкування, стверджували, що і сама літургія, і процесія були дуже урочистими.

Швидко свято поширилося по всіх землях Римської імперії. А в VI столітті стало одним з найбільш шанованих християнських свят (під час правління імператора Юстиніана). Саме імператор наказав святкувати його по всій державі.

Слово “стрітення” перекладається зі старослов’янської мови як “зустріч” або “радість”. І присвячене воно зустрічі Ісуса Христа (якому тоді було всього 40 днів) з праведником Симеоном. Він визнав у дитині Месію. Батьки принесли Ісуса в храм за давнім звичаєм. Тоді було прийнято приносити хлопчиків на 40-й день після народження, а дівчаток на 80-й день. Спаситель обіцяв праведнику Симеону, що той побачить перед смертю Спасителя. І старець вихваляв Христа як Сина Божого.

Який це день в історії:

  • 1574 рік – у Львові Іван Федоров видає першу друковану книжку на сучасних українських землях, яка називається “Апостол”;
  • 1919 рік – Українська Національна Рада ухвалює закон про вживання української мови у державних установах;
  • 1939 рік – в обласному ефірі новоствореної Запорізької області вперше звучать позивні “Радіо Запоріжжя”;
  • 1989 рік – у Києві утворюють “Ініціативний комітет відновлення Української Автокефальної Православної Церкви в Україні”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору