Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день? | 19 лютого

19 лютого 2023 року – неділя. 361-й день повномасштабного вторгнення. До кінця року залишається 315 днів. Цього дня свої іменини святкують: Марія, Христина, Максим, Мар’ян, Іван, Марта, Марфа, Вукол (Вукола Смирнський), Вакула, Василь, Юліан, Севастян.

Чим прикметний сьогоднішній день – розповідає Інформатор.

День Державного Герба України

Щороку 19 лютого українці відзначають День державного герба України. Наша держава має 3 офіційні символи – Державний Герб, Державний Прапор та Державний Гімн. Саме вони є уособленням українського народу, його культури та звичаїв. Герб будь-якої держави є її найбільш відмітною емблемою. Його зображення має офіційний статус та використовується в печатках, на грошових купюрах та офіційних документах країни. Згідно Конституції Державна Герб України представлений малим та великим гербом. Малий Герб України зображений у вигляді тризубу золотистого кольору, розміщеного на синьому фоні. Така символіка була офіційно затверджена на засіданні Верховної ради 19 лютого 1992 року. Тому саме цей день лютого став Днем Державного Герба України. В свою чергу, зображення великого Державного Герба досі не затверджене і знаходиться на етапі розробки.

Міжнародний день перетягування канату

Як вид спорту перетягування канату існувало тисячі років тому. Це підтверджується стародавніми малюнками, знайденими в Єгипті, Китаї, Греції, Японії тощо. Такі вправи виконували воїнам у тренуваннях. Фізичні навантаження під час таких розваг вважалися гарним способом контролювати силу м’язів, стійкість та витривалість.

Як окремий вид спорту «Перетягування канату» було представлено лише на V Олімпійських іграх, а перемагали найчастіше спортсмени з Великобританії. На інших Олімпійських іграх перетягування канату вважалось дисципліною легкої атлетики.

Згідно з правилами, кожна команда складається з 8 чоловіків однакової вагової категорії. Учасники повинні перетягнути 33-метровий канат у свій бік на 4 метри від центральної відмітки.

Всесвітній день захисту морських ссавців (День китів)

Всесвітній день китів був заснований 19 лютого 1986 року, коли Міжнародна Китобійна Комісія заборонила промислове полювання на китів та продаж китового м’яса по всьому світу. Саме тому цей день відзначають як день захисту китів та інших морських ссавців. Цей день є не єдиним днем вшанування цих величних істот – 23-го липня також відзначається день китів, а у деяких країнах є свої дні їх вшанування. Всесвітній день китів і дельфінів відзначається кожного року 19 лютого.

То ж метою цього дня є нагадати нам про виклики, з якими стикаються наші океани та їх жителі в усьому світу та підвищити усвідомленість все більшої потреби у захисті цих величних ссавців. Щорічно 19-го лютого різні природоохоронні організації проводять демонстрації в захист цих дивовижних істот.

День запобігання плагіату

19 лютого в церковному календарі – день пам’яті святителя Фотія. Сучасники відгукувалися про патріарха Фотія, який вважається одним із найбільш значущих особистостей в історії Візантії, лише так: “Він за правом міг вважатися славою свого часу та міг навіть сперечатися з древніми”.

Святитель Фотій був людиною твердого характеру та сильної волі, широкого адміністративного та життєвого досвіду. Також він був ученим. Через його служіння пройшло прагнення до незалежності від Священної Римської імперії в звершенні церковних судів, проповідницька діяльність, боротьба за окреме суспільне життя Візантії та її самобутню релігію.

Саме Фотій не раз викривав римських пап за їхнє властолюбство, а також звинувачував їх у єресі за додавання до символу віри слів про “Сина Божого”. А ще святитель Фотій відомий завдяки своєму канону святому Феофану Сповіднику.

 Цей день в історії:

  •  19 лютого 1861 року Олександр II видав “Маніфест про відміну кріпосного права” в Росії;  згідно з яким його позбулися 22,5 міліонів осіб. Водночас за поміщиками залишалися всі їхні землі. Вони були зобов’язані надавати селянам так званий “садибний притулок” та тимчасові обробіткові ділянки, розміри яких визначалися спеціальними “уставними грамотами”. Община залишалась, як і раніше, недоторканою.
  • 1878 рік. Томас Алва Едісон запатентував музичний програвач, відомий сьогодні під назвою “фонограф”.

Машина, котру Едісон створював протягом року, голкою зчитувала дані зі свинцевого обертаючого циліндра. Першою відтвореною на фонографі піснею була “Mary Had a Little Lamb”.

  • В 1954 році Президії Верховних рад РРФСР і УРСР прийняли рішення про передачу Кримської області до складу України.
  • 1985 року Уільям Шрьодер, пацієнт госпіталю “Гумана” в Луїсвіллі (штат Кентуккі), став першою людиною зі штучним серцем, яка вийшла за межі лікарні. Він провів на свіжому повітрі 15 хвилин.
  • 1992 рік — Верховна Рада України затверджує тризуб як малий герб України.
  • В 1993-му англійські дослідники Ренольф Фіннс та Майк Страуд стали першими людьми що подолали Антарктиду пішки.
  • 1999 рік  — у США був  затриманий колишній прем’єр-міністр України Павло Лазаренко.
  • 2000-й — на Великому китайському мурі 3200 чоловік спорудили найбільшого (3048 м.) китайського танцюючого дракона.
  • 19 лютого 2008 року Фідель офіційно відрікся від влади на користь свого брата, Рауля Кастро.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору