Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

20 лютого: цей день в історії

20 лютого – понеділок. Нині триває 362 доба протистояння українців російському агресору. До Нового року залишається 314 днів. Не забудьте привітати зі святом іменинників Парфенія, Юрія, Єгора, Луку, Петра, Георгія.

Про пам’ятні дати цього дня розповідає Інформатор.

День Героїв Небесної Сотні. Мабуть немає українця, який не пам’ятав би ті криваві події, які проходили 2013-2014 рр. Для нас вони стали справжнім зламом у свідомості, адже до цього в Україні жодні народні протести не мали кривавої розв’язки. Від перших куль силовиків мітингувальники загинули ще наприкінці січня 2013 року, але саме 18-20 лютого 2014 відбулося найгарячіше протистояння в центрі Києва. Тоді близько сотні мітингувальників загинули, віддавши своє життя за споконвічне бажання нації – мати демократичну, вільну та розвинуту країну. Загиблих назвали “Небесною сотнею”, а 20 лютого запровадили день пам’яті Героїв Небесної Сотні.

День початку російської агресії проти України. Саме цього дня у 2014 році розпочалась військова операція з метою окупації Криму. Цьогоріч вже 9 років з моменту російського вторгнення на нашу землю. Агресія рф проти України полягає в самовільному збройному захопленні Кримського півострова та воєнних діях на сході України, які тривають з квітня 2014 року. росія відкрила інформаційну, економічну, правову, енергетичну та збройну війну з метою знищення незалежності й територіальної недоторканості української держави.

Всесвітній день соціальної справедливості. Генеральна Асамблея ООН зробила заяву щодо, яка була зосереджена на гарантуванні справедливості для всіх у питаннях зайнятості, захисту, соціального діалогу та основних принципів та прав людини. Звичайно, сучасний світ далекий від ідеалу, коли мова йде про справедливість. Саме тому, цей день має на меті звернути нашу увагу та зусилля на вирішення таких питань, як бідність, відторгнення, гендерна рівність, безробіття, права людини та соціальний захист.

Міжнародний день куріння люльки. З моменту його започаткування у 2008 році, курці люльок по всій земній кулі почали об’єднуватися 20 лютого, щоб відсвяткувати це унікальне свято. Куріння люльки – це не про шкідливу звичку, насправді, це посилання на минуле, традиції та наше коріння. Куріння люльки – це ціла субкультура зі своєю історією. Люлька – найдавніше пристосування для куріння. Найдавніша знахідка вказує на винайдення люльки більше ніж 5000 років тому.

В Україні куріння люльки також було популярним, особливо, серед козаків – “добра люлька” мала таке ж значення, як і “ясна зброя”. Нідерланди ж у 2015 році визнали куріння люльки частиною своєї національної спадщини.

Міжнародний День людей, які перемогли алкоголізм. У народі звикли називати урочистість простіше – День алкоголіка. Але ця назва не є коректною, адже навпаки, урочистість пов’язана із боротьбою проти вживання спиртних напоїв. Вважається, що дата 20 лютого обрана невипадково. У цей день було винайдено грановану склянку, яку за традицією, часто використовують для того, щоб наливати алкоголь.

20 лютого в церковному календарі – день пам’яті преподобного Луки Елландського. Згідно з переказами народився в місті Кастопія (Ерміонія) 896 року. Дотримувався жорсткого аскетизму у всьому, що його стосувалося, а ось до оточуючих відносився доброзичливо і щедро. Був відомим духовним наставником, хоч і не мав духовного сану. В 14 років прийняв життя ченця, а вже на схилі літ поселився біля гори Гелікон. Там навколо нього утворилася громада. Преподобний Лука збудував тут разом зі своїми послідовниками монастир, де зцілював хворих і виганяв бісів.

Який це день в історії?

  • 1940 рік – вперше на екранах з’являється знаменита пара – Том і Джеррі;
  • 2002 рік – заснували українське видавництво “Видавничий дім “Школа” в Харкові;
  • 2014 рік – під час протистояння Євромайдану і злочинної влади президента Януковича на Інститутській вулиці вбивці з “Беркут” розстрілюють активістів (згодом загиблих назвали Небесною сотнею);
  • 2014 рік – вторгненням російського спецназу на територію автономної республіки Крим починається російсько-українське протистояння.

Фото з мережі

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору