Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У пам’яті навіки: 44 захисника з Коломийської громади віддали життя за свободу України

У річницю повномасштабного нападу вшануймо ім’я кожного захисника з нашої громади, чиє життя забрали російські загарбники. Це сорок чотири мужні воїни, які загинули з 2014 року і до цього дня. Їх портрети та імена тепер розміщені на вулиці Чорновола у Коломиї.

Сенюк Тарас Михайлович.
Полковник Збройних сил України, командир 95-ї окремої десантно-штурмової бригади.
Народився 22 червня 1980 року в Коломиї. З весни 2014-го виконував завдання в зоні проведення антитерористичної операції. Загинув 3 червня 2014 року в Донецькій області під час виконання бойового завдання зі знищення укріпленого опорного пункту терористів на околиці міста Слов’янськ.
Герой України з присвоєнням ордена «Золота Зірка», почесний громадянин міста Коломиї. Нагороджений медалями «Захиснику Вітчизни», «10 років Збройним Силам України», «15 років Збройним Силам України», «За сумлінну службу» III ступеня, Медаль за Іракську кампанію (США) іншими державними нагородами та відзнаками.

Козолій Олександр Володимирович.
Старший бортовий авіаційний технік 25-ї бригади транспортної авіації.
Народився 29 травня 1984 року в Приморському краю, вчився та проживав у Коломиї. Став на захист український земель на самому початку війни. Загинув 14 червня 2014 року близько першої години ночі у військово-транспортному літаку Іл-76, який був збитий терористами при заході на посадку в аеропорту Луганська.
Нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня, нагрудним знаком «За оборону Луганського аеропорту», почесний громадянин Коломиї.

Воробець Степан Степанович.
Командир розвідувальної роти 24-ї окремої механізованої бригади імені Короля Данила.
Народився 4 червня 1987 року в Коломиї. Свого часу як один з найкращих офіцерів проходив навчання у Сполучених Штатах Америки. Від початку російсько-української війни виконував завдання у зоні проведення АТО. Загинув 19 червня 2014 року в селі Закітне Донецької області в бою з окупантами.
Нагороджений орденом Богдана Хмельницького I ступеня, відзнакою “Народний Герой України”, почесний громадянин Коломиї.

Лисенко Сергій Петрович.
Полковник Збройних сил України, заступник командира загону по роботі з особовим складом 3-го окремого полку спеціального призначення.
Народився 10 вересня 1977 року в Коломиї. Став на захист України одразу після Революції Гідності, спершу був у Криму, а потім довгий час виконував бойові завдання в східних регіонах держави. Загинув 29 липня 2014 року під час виконання бойового завдання в складі розвідгрупи з рятування пілотів збитих літаків СУ-25 в селі Латишеве Донецької області.
Нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня, почесний громадянин міста Коломиї.

Костюк Володимир Миколайович.
Капітан 3-го рангу, начальник групи парашутно-десантного забезпечення 73-го морського центру спеціального призначення.
Народився 17 березня 1981 року в селі Яківка Тлумацького району. Проживав у Коломиї. Став на захист України з початку російсько-української війни, з 2014 року. Загинув 31 серпня 2014-го під час виходу з Іловайського котла.
Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня, орденом Богдана Хмельницького III ступеня, почесний громадянин міста Коломиї.

Фурик Роман Степанович.
Підполковник міліції, боєць БПСМОП «Миротворець» та батальйону НГУ імені Кульчицького.
Народився 20 лютого 1963 року в Коломиї. З початком бойових дій на Донбасі у 2014 році пішов на фронт добровольцем. Загинув 9 січня 2015 року в бою з терористами під час виконання завдання на околиці селища Станиця Луганська.
Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня, нагрудним знаком «За доблесну службу» (НГУ), іменним годинником голови Верховної Ради України, почесний громадянин міста Коломиї.

Шаповал Олександр Сергійович.
Командир взводу ведення розвідки технічними засобами 74-го окремого розвідувального батальйону.
Народився 25 липня 1992 року. Брав участь у обороні Донецького аеропорту. Загинув 5 серпня 2015 року в населеному пункті Карлівка Донецької області.
Нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

Мельник Олександр Іванович.
Старший навідник гранатометного взводу механізованого батальйону 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр».
Народився 21 вересня 1985 року у Вінницькій область. Проживав у Коломиї. Став на захист України у 2015 році. Помер 12 червня 2015-го у військовому госпіталі від тяжких поранень, що отримав під час бойових дій під Донецьком.
Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.

Чепіль Володимир Васильович.
14-та окрема механізована бригада, старшина.
Народився 3 вересня 1971 року в Житомирська область. Проживав у Коломиї. Пішов захищати України у лютому 2015 року. Загинув 7 жовтня 2015 року на Донеччині.
Почесний громадянин міста Коломия.

Сенюк Віталій Дмитрович.
Капітан Збройних сил України, начальник розвідки 2-го механізованого батальйону 24-ї окремої механізованої бригади імені Короля Данила.
Народився 8 липня 1971 року в селі Острівець на Городенківщині. Навчався у Коломиї. З 2014 року брав участь в антитерористичній операції. Пройшов бої в районі Зеленопілля, Лутугиного, звільняв Лисичанськ, обороняв Попасну. Загинув 14 січня 2017 року на Луганщині під час виконання бойового завдання.
Нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня, медаллю «За зразкову службу у Збройних Силах України», відзнакою Президента України «За участь в антитерористичній операції».

Іваньков Олександр Сергійович.
Старший лейтенант, воїн спецпідрозділу «Альфа» Служби безпеки України.
Народився 22 серпня 1986 року в Коломиї. У 2016 році вступив на військову службу до СБУ. Як боєць Центру спеціальних операцій «А» виконував відповідальні завдання на Донбасі. Загинув 12 вересня 2019 року, виконуючи складні завдання, максимально наближені до бойових.
За відмінну службу отримав державну відзнаку Президента України, нагороди Центру спеціальних операцій «А» СБУ. Почесний громадянин міста Коломиї.

Носкевич Віталій Михайлович.
Сержант, стрілець-зенітник 28-ї окремої механізованої бригади.
Народився 10 серпня 1984 року в Коломиї. У 2017 році підписав контракт на військову службу. Загинув від кульового поранення 22 жовтня 2019 року на позиціях поблизу міста Мар’їнка Донецької області.
Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня, почесний громадянин міста Коломиї.

Мальцев Микола Володимирович.
Старший солдат батальйону імені Героя України генерала Сергія Кульчицького НГУ.
Народився 1 листопада 1959 року в Донецькій області. Проживав у Коломиї.
У 2018 році вступив до лав Збройних Сил України, а з 2019 року брав участь в бойових діях в зоні АТО. Загинув 9 березня 2022 року під час виконання бойового завдання в селі Лютіж Київської області.
Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня. Почесний громадянин міста Коломиї.

Греченюк Тарас Миколайович.
Старший сержант Луганського прикордонного загону.
Народився 27 березня 1996 року в селі Королівка. З 2014 року брав участь у бойових діях в АТО. Від 2020 року ніс службу в складі Державної прикордонної служби України. З початком війни був на передовій боротьби. 9 березня 2022 року при виконанні бойового завдання отримав поранення, не сумісні з життям.
Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня. Почесний громадянин міста Коломиї.

Забарило Мирон Степанович.
Майор батальйону імені Героя України генерала Сергія Кульчицького НГУ.
Народився 22 серпня 1961 року в Тернопільській області. Проживав у Коломиї. Був активним учасником Революції Гідності, після Майдану відправився захищати кордони України на сході. З початком повномасштабного вторгнення знову став на захист рідної держави. Загинув 12 березня 2022 року у бою з окупантами між населеними пунктами Гута-Межигірська та Мощун Київської області.
Нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня, медалями «Захиснику Вітчизни», «За оборону рідної держави», «За оборону Авдіївки» та іншими відзнаками. Почесний громадянин міста Коломиї.
На честь майора Мирона Забарила названо центр патріотичного виховання та допризовної підготовки молоді у с. Кубаївка.

Островський Володимир Васильович.
Старший солдат батальйону імені генерала Кульчицького Національної гвардії України.
Народився 12 грудня 1980 року в Коломиї. Був учасником Революції Гідності, а після брав участь в АТО. Захищав кордони України у Слов’янську, Дебальцевому, Станиці Луганській. З початком повномасштабного вторгнення 24 лютого добровольцем разом із побратимами пішов на війну. Загинув 12 березня 2022 року під час виконання бойового завдання між населеними пунктами Гута-Межигірська та Мощун Київської області загинув.
Нагороджений державним орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Почесний громадянин міста Коломиї.

Тарабалка Степан Іванович.
Майор 114-ої бригади тактичної авіації Повітряних Сил України.
Народився 9 січня 1993 року у селі Королівці. Був льотчиком-винищувачем літака МіГ-29. Від початку повномасштабного вторгнення військ росії в Україну виконав значну кількість бойових вильотів. Загинув 13 березня у повітряному бою з рашистами під час масованого авіаційного удару. Він врятував багато життів. Адже не допустив виходу ворожої авіації у район Житомира.
Герой України із врученням ордена «Золота Зірка», нагороджений медаллю України «За бойову відвагу». Почесний громадянин міста Коломиї.

Кулінич Віталій Олександрович.
Солдат добровольчого батальйону «Сонечко».
Народився 28 вересня 1992 року в Коломиї. Під час Революції Гідності вступив до лав національно-визвольного руху «Правий сектор». У 2014-2015 роках у складі добровольчого медичного батальйону «Госпітальєри» брав участь у антитерористичній операції на сході України. 24 лютого 2022 року вступив до добровольчого батальйону «Сонечко» та приєднався до побратимів для оборони Київщини від окупантів. Загинув 31 березня 2022 року під час виконання дводобового рейдового завдання – знищення чергової колони російської десантури поблизу населеного пункту Забуччя Києво-Святошинського району.
Почесний громадянин міста Коломиї.

Юрій Руф (Дадак Юрій Романович).
Доброволець 24-ї окремої механізованої бригади імені Короля Данила.
Народився 26 вересня 1980 року в місті Бережани Тернопільської області. Був відомим поетом, письменником, вченим та громадським діячем. Працював у приймальній комісії Коломийського політехнічного коледжу. З перших днів російського вторгнення в Україну пішов добровольцем на фронт. Загинув від ворожого мінометного обстрілу 1 квітня 2022 року.
Нагороджений державним орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Вишенько Ігор Іванович.
Розвідник 110-ої окремої бригади територіальної оборони.
Народився 30 січня 1982 року в селі Саджавці. 9 березня 2022 року пішов добровольцем захищати Україну. Загинув під час бою з окупантами від кулі снайпера 14 квітня 2022 року в селі Новоселівка Донецької області.
Почесний громадянин міста Коломиї.

Попович Петро Миколайович.
Солдат, механік відділення технічного обслуговування автомобільної техніки 102-ї окремої бригади територіальної оборони ім. полковника Дмитра Вітовського.
Народився 9 червня 1966 року в селі Торговиця Городенківського району. Був членом громадської організації «Лицарі Колумба», яка діє в Коломиї. На початку війни вступив до лав 102-ї окремої бригади територіальної оборони. Загинув 4 травня 2022 року в населеному пункті Миколаївка Донецької області внаслідок бойового травмування, захищаючи Україну.
Почесний громадянин міста Коломиї.

Бондаренко Микола Сергійович.
Молодший сержант, командир гармати 3-ї артилерійської батареї 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс».
Народився 5 листопада 1982 року в селі Шабо Одеської області. Проживав у Коломиї. Боронив східні кордони України від 2014 року під час АТО. Довгий час працював у Коломийській міській раді. Після повномасштабного вторгнення 24 лютого знову став на захист України. Загинув 16 червня 2022 року внаслідок артилерійського обстрілу ворога у населеному пункті Веселе Донецької області.
Нагороджений орденом “За мужність” III ступеня. Почесний громадянин міста Коломиї.

Андрійчук Володимир Ігорович.
Солдат батальйону “Свобода” 4-ї бригади оперативного призначення НГУ.
Народився 10 березня 1990 року в Коломиї. На початку війни Володимир приїхав із Польщі боронити рідну землю від російських загарбників і одразу вступив до лав добровольчого батальйону “Свобода”. Брав участь в обороні Ірпеня, Гостомеля та Бучі. За виявлену мужність став командиром підрозділу. Загинув 18 червня 2022 року поблизу Краматорська Донецької області, захищаючи Україну.
Почесний громадянин міста Коломиї.

Міляр Ярослав Миколайович.
Старший сержант, командир відділення взводу радіаційної, хімічно-біологічної розвідки 133-го окремого батальйону охорони та обслуговування.
Народився 19 травня 1970 року в Коломиї. У 2020 році вступив до лав Збройних сил України, проходив службу у військовій частині Дніпропетровська. Брав участь у бойових діях оперативного угрупування військ «Харків». Загинув 23 червня 2022 року під час виконання бойового завдання в Харківській області.
Почесний громадянин міста Коломиї.

Бобик Володимир Михайлович.
Головний сержант, командир відділення взводу зв’язку 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого.
Народився 2 грудня 1970 року в селі Горінчево, що на Закарпатті. Проживав у Коломиї. На захист України він став у 2016 році. Загинув 4 липня 2022 року під час виконання бойового завдання в селі Іванівка Донецької області.
Почесний громадянин міста Коломиї.

Жмурко Назар Євгенович.
Навідник 2-го гірсько-штурмового відділення 108-го ОГШБ 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади “Едельвейс”.
Народився 25 січня 1994 року в селі Мишині. Проживав у Коломиї. Після повномасштабного вторгнення 24 лютого став на захист України. Загинув 6 липня 2022 року внаслідок артилерійського обстрілу під час бойових дій поблизу населеного пункту Івано-Дар’ївка Бахмутського району Донецької області.

Огільчин Владислав Миколайович.
Солдат, гранатометник 2-го гірсько-штурмового відділення 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс».
Народився 1 листопада 1989 року в Коломиї. Брав участь в бойових діях в зоні АТО з 2015 по 2017 рік, куди пішов добровольцем. 26 лютого 2022 року повернувся із за кордону боронити Україну, знову пішов добровольцем у лави 10 гірсько-штурмової бригади «Едельвейс». Загинув 15 липня 2022 року під населеним пунктом Спірне Бахмутського району Донецької області.
Почесний громадянин міста Коломиї.

Мельничук Анатолій Іванович.
Командир аеромобільного взводу аеромобільної роти 146-ї окремої аеромобільної бригади.
Народився 31 січня 1976 року в Коломиї. До повномасштабного вторгнення Анатолій був знаним мандрівником. Мав свій блог про подорожі. Та після 24 лютого кардинально змінив своє життя. Став добровольцем, взяв у руки зброю та пішов захищати Україну від московської орди. Загинув 25 липня 2022 року у бою з російськими окупантами на Херсонщині.
Почесний громадянин міста Коломиї.

Кукурба Олександр Васильович.
Майор Повітряних сил Збройних Сил України, заступник командира авіаційної ескадрильї 299-ї бригади тактичної авіації.
Народився 18 вересня 1994 року у Верхньому Вербіжі. Після початку повномасштабного вторгнення в Україну виконав 100 бойових вильотів. Загинув 26 липня 2022 року під час виконання бойового завдання у Андронівці Дніпропетровської області.
Герой України з присвоєнням ордена «Золота Зірка», кавалер ордену Богдана Хмельницького I, II, ІІІ ступеня. Почесний громадянин міста Коломиї.

Козак Михайло Михайлович.
Солдат, механік-радіотелефоніст відділення управління командира батальйону взводу зв’язку мотопіхотного батальйону 10-ї гірсько-штурмової бригади «Едельвейс».
Народився 16 листопада 1982 року в селі Жуків Тлумацького району. Вчився та проживав у Коломиї. Вперше став на захист України 2014 році, пройшов всі випробування АТО на Луганщині. Після початку повномасштабного вторгнення повернувся із закордону, щоб знову обороняти Батьківщину. Пройшов бої на Київщині, «пекло» Сєвєродонецька, бої за Лисичанськ, відступ на Золотарівку, бої за Соледар. Загинув при виконанні бойового завдання у населеному пункті Берестове Бахмутського району Донецької області 14 серпня 2022 року.
Нагороджений відзнакою Президента України «За участь в антитерористичній операції», нагрудним знаком «Учасник АТО». Почесний громадянин міста Коломиї.

Ніньовський Сергій Вікторович.
Солдат, старший кухар господарчого взводу матеріального забезпечення 65-ї окремої механізованої бригади.
Народився 29 листопада 1990 року в Коломиї. Після повномасштабного вторгнення 24 лютого став на захист України. Загинув 18 серпня 2022 року біля населеного пункту Чарівне у Запорізькій області.
Почесний громадянин міста Коломиї.

Кривда Валерій Петрович.
Головний сержант розвідувального взводу 115-ї окремої механізованої бригади.
Народився 14 січня 1971 року в Коломиї. Після початку повномасштабного вторгнення росії став на захист України. Загинув 18 серпня 2022 року у селі Опитне Покровського району Донецької області під час виконання бойового завдання з виявлення та знищення сил ворога.
Почесний громадянин міста Коломиї.

Негрич Олександр Сергійович.
Старший солдат, механік радіорелейної станції центру зв’язку 63-ї окремої механізованої бригади.
Народився 5 січня 1980 року в місті Коломиї. Після початку повномасштабного вторгнення росії став на захист України. Загинув під час відсічі збройної агресії 24 серпня 2022 року в районі села Благодатне Миколаївської області.
Почесний громадянин міста Коломиї.

Бордун Любомир Бориславович.
Командир відділення гранатометного взводу роти вогневої підтримки мотопіхотного батальйону 10-ї гірсько-штурмової бригади «Едельвейс».
Народився 29 червня 1984 року в Снятині. Був депутатом Коломийської міської ради двох скликань та начальником управління освіти Коломийської міської. Пішов захищати Україну з перших днів відкритого вторгнення. До останнього боровся з російськими загарбниками у Донецькій області. Загинув 23 вересня 2022 року під час мінометного обстрілу поблизу населеного пункту Спірне Бахмутського району.
Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня, медаллю «Захисник України» від Ради національної безпеки та оборони України. Почесний громадянин міста Коломиї.

Кубацький Ігор Ярославович.
Гранатометник взводу охорони роти забезпечення 30-ї окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького.
Народився 22 травня 1968 року в Коломиї. Після початку повномасштабного вторгнення росії став на захист України. Загинув 2 жовтня 2022 року під час ведення штурмових дій поблизу населеного пункту Курдюмівка Донецької області.
Почесний громадянин міста Коломиї.

Гашинський Сергій Миколайович.
Солдат, стрілець кулеметного взводу 108-го ОГШБ 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади “Едельвейс”.
Народився 6 червня 1975 року в Коломиї. Після початку повномасштабного вторгнення росії став на захист України. Загинув у бою з окупантами 3 жовтня 2022 року в районі села Білогорівка Бахмутського району Донецької області.
Почесний громадянин міста Коломиї.

Ткаченко Андрій Валентинович.
Солдат кулеметного взводу 65-ї окремої механізованої бригади.
Народився 14 листопада 1984 року в Коломиї. Після початку повномасштабного вторгнення росії став на захист України. Отримав важке поранення, не сумісне із життям, 19 жовтня 2022 року під час бойових дій.
Почесний громадянин міста Коломиї.

Калин Ігор Васильович.
Старший солдат, командир машини розвідувального відділення 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс».
Народився 8 квітня 1988 року в Коломиї. Був призваний на військову службу 25 лютого 2022 року. Загинув 28 жовтня 2022 року поблизу населеного пункту Берестове Бахмутського району Донецької області під час зміни спостережного поста внаслідок влучання ПТУРа, завданого військовими формуваннями російської федерації.
Почесний громадянин міста Коломиї.

Сенюк Андрій Дмитрович.
Розвідник розвідувальної роти 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс».
Народився 30 жовтня 1983 в Коломиї. У 2014 році пішов захищати східні кордони України. Від початку повномасштабного вторгнення знову став на захист рідної землі. Загинув у бою з окупантами 11 листопада 2022 року поблизу населеного пункту Берестове Бахмутського району Донецької області.
Почесний громадянин міста Коломиї.

Анатійчук Олег Степанович.
Кулеметник стрілецького батальйону 10-ї гірсько-штурмової бригади «Едельвейс».
Народився 29 березня 1976 року в селі Мала Кам’янка. Жив у Коломиї. Після початку повномасштабного вторгнення став на захист рідної землі. Загинув 24 листопада 2022 року у бою з ворогом біля населеного пункту Яковлівка Бахмутського району Донецької області.
Почесний громадянин міста Коломиї.

Нікандров Сергій Валентинович.
Командир взводу технічної розвідки управління ремонтно-відновлювального батальйону 10-ї гірсько-штурмової бригади «Едельвейс».
Народився 10 червня 1972 року в Бурятії. Жив у Коломиї. Став на захист України 24 лютого 2022 року. Загинув 27 листопада 2022-го під час танкового обстрілу біля населеного пункту Яковлівка Бахмутського району Донецької області.
Почесний громадянин міста Коломиї.

Розов (Кенюк) Сергій Вікторович.
Сержант стрілецької роти 56-ї окремої мотопіхотної бригада.
Народився 28 травня 1975 року в Коломиї. Після відкритого вторгнення росії став на захист українських земель. Загинув 11 січня 2023 року при виконанні бойового завдання поблизу населеного пункту Гуляйполе Запорізької області.

Николаїв Михайло Васильович.
Стрілець першої стрілецької роти 68-ї окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша.
Народився в селі Малий Ключів, проживав у Коломиї. Став на захист України одразу після початку повномасштабного вторгнення – 25 лютого 2022 року. Загинув 6 лютого 2023 року під час бою з російськими окупантами поблизу населеного пункту Павлівка Донецької області в результаті ворожих штурмових дій.

Правдивий Сергій Володимирович.
Стрілець стрілецької роти 109-ї окремої бригади територіальної оборони.
Народився 7 серпня 1991 року в Енергодарі Запорізької області. Став на захист Батьківщини у червні 2022 року. Загинув 17 лютого 2023 року, виявивши стійкість і мужність, поблизу міста Вугледар Донецької області. Поховають воїна у Коломиї.

Пам’ятаймо, якою ціною нам дається свобода та незалежність.

Нагору