Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Згадати все: Юрій Белявський про силу громади, здатну наближати перемогу

Волонтери громадської організації “Сила громади” за цей рік подорослішали й обросли цілком несподіваними для себе суперсилами: працювати без вихідних і перерв на обід, робити дива і знаходити підтримку українцям навіть на іншому кінці Європи.

Інформатор разом з юристом та волонтером ГО “Сила громади” пригадує, як гартувались, об’єднувались і працювали на перемогу зовсім юні хлопці й дівчата для перемоги України.

Коли в 2014 році почалась війна – не всі з них були повнолітніми. І всі ці 8 років вони погано розбиралися в подіях на східному кордоні України. Але в перші дні повномасштабного вторгнення ця молодь подалась у волонтерство. На ходу знайомилися із військовою амуніцією, логістикою і гуманітарною допомогою для цивільних в гарячих точках. Вигорали, нервувалися, сварилися і… знову бралися до справи.

25 лютого невеличка група друзів прийшли допомагати у коломийський “Карітас”. Їхні руки не були зайвими, але пройшов час і вони вирішили піти далі – самоорганізуватися й волонтерити для військових, вимушених переселенців та цивільного населення в містах, які потерпали від обстрілів з боку росії. І це був непростий час переходу від анархії до нормальної роботи.

За понад 9 місяці війни більше 3500 українців отримали допомогу від ГО “Сила громади” та меценатів, з якими вони співпрацюють.

У прифронтові зони молоді волонтери відправили більше 100 гуманітарних відправлень. Це в основному були речі, яких потребують українці через кризу й постійні обстріли.

Від перших днів війни активісти збирають кошти й закуповують амуніцію для українських військових. З Коломиї на фронт вони організували понад 300 доставок із касками, бронежилетами, іншою амуніцією, оптикою для снайперів, приладами нічного бачення, генераторами, медикаментами, продуктам, засобами гігієни та предметами першої необхідності.

Ще перші місці роботи хлопці й дівчата завоювали довіру коломияни і зуміли зібрати кошти на придбання автомобілів для українських захисників. Дві автівки вже вірою і правдою служать нашому війську на передовій.

Останні три місяці волонтери зуміли організувати гаряче харчування для внутрішньо-переміщених осіб.

Щоб зібрати кошти для наших військових, вони влаштовують благодійні культурні заходи. А ще доставляють адресно гуманітарну допомогу в села Коломийського району.

Долучилися до організації благодійного різдвяного ярмарку у Відні. Виручені кошти направили на допомогу тим, хто постраждав від війни, і, ясна річ, нашим військовим.

А ще вони навчилися знаходити благодійників через грантові програми і тепер організовують безоплатну юридичну допомогу тим, хто потребує, передають допомогу соціально незахищеним, збирають кошти на авто, оптику й амуніцію для військових.

А крім того у співпраці з німецьким урядом ГО ” Сила громади” реалізовує програму евакуації людей на безоплатне лікування в Німеччину.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Розмову вела Наталка Сандецька

Нагору