Інформатор Коломия

Питна вода у Коломиї може бути небезпечною

У Коломиї та області перевіряли якість питної води. Спеціалісти обстежували індивідуальні, громадські колодязі та каптажі. Проби води з деяких громадських криниць у нашому місті не відповідали показникам епідемічної безпеки. Також на Коломийщині виявили перевищення вмісту нітратів у воді.

Повідомляє Інформатор, посилаючись на Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Наприкінці 2022 року фахівці центру обстежили 608 індивідуальних колодязів, вода з яких використовується для споживання дітьми віком до 3-х років. Вміст нітратів знайшли у 55 пробах. Найбільше випадків зареєстрували в Рогатинському, Надвірнянському, Коломийському, Долинському та Рожнятівському відділах.

Спеціалісти перевірили 17 громадських каптажів та дослідили 30 проб води. Перевищення вмісту нітратів виявили в 6 пробах води у Коломийському та Івано-Франківському районах.

Перевіривши 119 громадських колодязів, досліджено 69 проб води, з них 22 – не відповідали гігієнічним вимогам до води питної, призначеної для споживання людиною”.

Також фахівці взяли 34 проби води з громадських криниць, з них – 20 не відповідали показникам епідемічної безпеки. Зокрема це стосується Коломиї, Надвірної Долини та Калуша.

Для того, щоб уникнути отруєнь нітратами рекомендують:

  • не вживати питну воду, у якій вміст нітратів перевищує нормативні показники (50,0 мг/дм3.),
  • не використовувати воду для приготування сумішей в дитячому харчуванні;
  • використовувати для харчування дітей віком до 3-х років бутильовану воду, яка має відповідну супровідну документацію, що засвідчує її якість та безпеку для здоров’я населення;

У разі наявності на вашій присадибній території джерел забруднення питної води (купи гною, вигрібні ями, мінеральні добрива, надвірні туалети, тощо) на відстані менше 20 м від криниці – ліквідувати їх.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору