Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

26 лютого: цей день в календарі

26 лютого – неділя. Триває 368 доба протистояння українців російській орді. До Нового року залишається 308 днів. Нині свої іменини святкують Мартиніян, Стефан, Зоя, Світлана, Тимофій, Ганна, Артем (Артемій), Євген, Злата, Семен.

Чим цікавий сьогоднішній день – розповідає Інформатор.

День кримського спротиву російській окупації. У цей день у 2014 році під парканом Кримського парламенту був організований мітинг мирних громадян, що висловлювали протест щодо проведення сесії Верховної Ради республіки. На позачерговому зібранні повинна була обговорюватися територіальна цілісність України та переведення Криму у статус російського півострова. 26 грудня за ініціативи Меджлісу було організований мітинг проукраїнськими громадянами, які виступали проти рішення кримських депутатів.

Саме цей день увійшов в історію України як День спротиву кримськотатарського народу російській окупації. У 2021 році урочистість набула офіційного статусу згідно з указом Президента України. Цього дня громадяни шанують героїзм та відчайдушність мешканців Криму, що не побоялися протистояти проросійським окупантам.

Всесвітній день неквапливості. В нашому житті панує культ швидкості – за лічені години можна дістатися іншого континенту, а працювати в шаленому темпі вважається нормою. Ми давно звикли одночасно робити кілька справ, а для того, щоб встигати більше, доводиться швидше їсти, менше спати, спілкуватися та відпочивати. Постійний стрес від поспіху зрештою забирає фізичне та психічне здоров’я, а також відчуття задоволення від життя. Як протидія цій проблемі в світі з’явилася філософія “Повільного руху” (Slow movement), яка пропагує уповільнення темпу життя та вміння правильно розподіляти свій час.

Прощена неділя. Дата свята залежить від початку Великого Посту. Перед постуванням людям необхідно очиститися від злих думок та попросити пробачення у всіх, кого вони могли засмутити чи образити. Цього дня варто проводити час із родиною, спілкуватися та щиро пробачати один одного. Прощена (або сиропусна) неділя є святом, коли не можна сваритися та лаятися, навпаки – необхідно приділити увагу душевному спокою близьких. Колись українці у цей день ходили у гості та просили прощення у рідних та близьких, яким завдали шкоди протягом року. Якщо є душевна потреба, можна також відвідати могили рідних, щоб попросити вибачення і в них.

26 лютого в церковному календарі – день пам’яті преподобного Мартиніана Кесарійського. Ще в юнацькому віці він почав вести життя самітника. Спочатку Мартиніан пішов в пустелю, де довгий час молився до Всевишнього. За таку відданість Господь наділив чоловіка даром зцілення. Коли Мартиніан повернувся з пустелі, то пройшов через несподіване випробування. Розпусна дівка намагалася спокусити чоловіка Божого. Проте до чар жінки преподобний залишився байдужим. Покаялася дівиця перед ним і попросила допомогти їй встати на шлях істинний. Направив тоді чернець її до храму. Мартиріана Кесарійського за цей випадок почали почитати як непохитного заступника вірності, сімейного щастя та захисника від спокус мирських.

Який це день в історії:

  • 1878 рік – у Львові розпочинається судовий процес над Іваном Франком за підозрою в пропаганді соціалізму;
  • 1921 рік – засновують Кам’янець-Подільський державний педагогічний інститут;
  • 1987 рік – англіканська церква дозволяє жінкам бути священиками;
  • 1992 рік – Україна встановлює дипломатичні відносини з Фінляндією;
  • 2004 рік – Європейський парламент визнає сталінську депортацію чеченського народу актом геноциду;
  • 2014 рік – у Сімферополі відбувається мітинг українців та кримських татар на підтримку територіальної цілісності України та проти проведення позачергової сесії Верховної Ради Криму.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору