Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

День оптиміста, полярного ведмедя та інші свята 27 лютого

У понеділок, 27 лютого 2023 року, триває 369 доба протистояння українців російській орді. До Нового року залишається 307 днів. Нині свої іменини святкують Кирило, Михайло, Федір, Овксентій, Юрій, Аврам, Єгор, Георгій, Филимон, Ісаак.

Чим цікавий сьогоднішній день – розповідає Інформатор.

Кожного року християнська церква відзначає Початок Великого посту. У 2023 році дата початку припадає на 27 лютого, а закінчується постування 15 квітня. Великий піст розділяється на Святу Чотиридесятницю (40 днів) та Страсну Седмицю (7 днів).

Міжнародний день оптиміста. Цікаво, що місяць лютий подвійно оптимістичний, бо має два дні оптиміста –  в перший четвер лютого та 27 лютого. Як так сталося, зараз вже ніхто точно сказати не може. Можливо комусь не вистачило позитивних емоцій, щоб дочекатися весни, а можливо просто сталась якась помилка, яку розтиражували ЗМІ, що і призвело до появи другого дня оптиміста. Так чи інакше, якщо ваша склянка наполовину повна, а з лимону ви  завжди зможете зробити лимонад або мохіто, сьогодні, 27 лютого, стовідсотково ваше свято – Міжнародний день оптиміста.

Всесвітній день неурядових організацій (Всесвітній день НУО). Ідея свята виникла у 2009 році за ініціативи студента Марціса Ліорса Скадманіса, проте Всесвітній день НУО офіційно затвердила Рада держав Балтійського моря 17 квітня 2010 року на Форумі неурядових організацій. Перше міжнародне святкування відбулося у 2014 році.

День обізнаності про аносмію. Цей день почав відзначатися з 2012 році в США. Аносмія – це повна або (рідше) часткова втрата нюху, що становить загрозу для здоров’я в цілому. Відсутність нюху призводить, наприклад, до розладів травлення, а також до ускладнення виявлення отруйних речовин. Втрата нюху може бути вродженою чи набутою (захворювання слизової, ураження головного мозку, вірусні захворювання, куріння, токсини, пухлини тощо).

День полярного ведмедя. Неможливо не захоплюватися красою та величчю білих, або полярних ведмедів — господарів холодних арктичних просторів. Однак останнім часом льодовики Арктики тануть швидше, ніж можуть відновитися. Це негативно впливає на всю арктичну екосистему, але полярні ведмеді — один з видів тварин, які страждають найбільше. Вони поступово втрачають природне середовище проживання та джерела їжі і зрештою гинуть від голоду та хвороб. Для того, щоб люди могли більше дізнатися про цих цікавих тварин, про вплив кліматичних змін на життя білих ведмедів та можливі дії для збереження цього рідкісного виду, некомерційна організація Polar Bear International заснувала День полярного ведмедя, який у всьому світі відзначають 27 лютого.

Історичні події:

1918 — початок походу січових стрільців проти більшовицьких військ, що напали на Україну.
1919 — комісія Антанти провела зустріч із українським отаманом Симоном Петлюрою
1942 — масові розстріли в Бабиному Яру німецькими військами членів українського націоналістичного підпілля.
1990 — Верховна Рада СРСР створила нову посаду — президент СРСР
2014 — війська російського спецназу у військовій формі без розпізнавальних знаків захопили будівлі парламенту і Ради міністрів Криму і вивісили над ними російські прапори

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору