Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У Снятині тривають суди щодо справи братовбивства

23 лютого у залі засідань Снятинського суду заслуховували свідків у справі братовбивства, що сталось у Борщеві.

Інформатор відвідав засідання суду.

Трагедія трапилась ще 13 жовтня 2019 року. Святкування дня народження закінчилося різаниною.

Двоюрідні брати Валерій та Дмитро проживали поряд у селі Борщів Снятинського району. Валерій запросив брата на свій День народження. Після застілля брати вирішили пограти в настільний теніс. Під час гри між ними виник конфлікт, який переріс у бійку. Гості розняли чоловіків. Врешті Дмитро пішов до себе додому, але за 15 хвилин повернувся з пневматичним пістолетом.

За матеріалами справи дізнаємось, що Дмитро отримав від брата ножове поранення у живіт. Через великі крововтрати Дмитро помер на місці.

Свідками трагедії були інші гості. А проте у справі чимало темних плям. Саме це дозволило стороні захисту домогтися звільнення Валерія з-під варти і зініціювати нові судові засідання.

Так зараз йдеться про те, що Валерій оборонявся і був у стані кумулятивного ефекту, це стан сильного душевного хвилювання.

Сам підсудний стверджує, що обставини злочину не пам’ятає.

На другому допиті підозрюваний визнав, що вживав алкоголь. Проте міцність напоїв та доза розбігаються із свідченнями очевидців.

Дружина Валерія дала свідчення аж за два місяця після трагічної загибелі Дмитра. Вона пригадувала, як після бійки Дмитро повернувся за 15 хвилин, стукав у браму, а вона просила його вернутися додому.

Звинувачення ж стверджує, що наразі є значні розбіжності між свідченнями Валерія, його дружини Ольги та двох свідків. До прикладу підсудний стверджував, що його вагітна дружина була надворі, коли Дмитро направив на нього пістолет, а свідки стверджують, що вона перебувала у будинку.

А ще судово-балістична експертиза визначила, що предмет, з яким загиблий Дмитро повернувся після бійки тієї ночі є пневматичним газобалонним пістолетом, в якому відсутній власне балон, а тому використовувати його для стрільби неможливо. Чи знав про це Дмитро, чи усвідомлював це Валерій? Наразі невідомо.

На початку 2020 року сторона захисту почала клопотання про перекваліфікації статті з 116 ККУ – умисне вбивство, вчинене в стані сильного душевного хвилювання підозрюваного на статтю 118 ККУ – кримінального кодексу України відтак слідство змінює підозру ззі статті 116 на 118-ті – умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання особи, яка вчинила кримінальне правопорушення.

На засіданні 23 лютого 2023 року суд заслуховував свідчення родичів. Зокрема про події того вечора та особливості способу життя обох своїх онуків розповідала бабуся Дмитра та Валерія. Жінці, вочевидь, гірко й боляче свідчити на суді одного онука, якого прийняла у себе в домі, щодо вбивства іншого онука, який допомагав старенькій по господарству, піклувався і підтримував фінансово.

Тим часом Валентина – сестра обох чоловіків – раніше засвідчила, що Валерій уже неодноразово хапався за ніж: бігав з холодною зброєю за односельчанином. І навіть одразу після убивства, коли Валя прийшла на місце трагедію, Валерій взяв до рук ножа, але її чоловік вибив закривавлену зброю у нього з рук.

А тому у рідні Дмитра і Валерія є чимало страхів через те, що підсудного випустили з-під варти. Валя з чоловіком забрали стареньку бабусю з двору, де сталась різанина, подалі від онука, який позбавив життя свого двоюрідного брата.

Наступне судове засідання призначено на 27 березня 2023 року. Інформатор триматиме вас в курсі розвитку подій.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору