Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Леся б заплакала: емоційна і неймовірно яскрава “Мавка” – уже в кінотеатрах Коломиї

Цього анімаційного фільму очікували довгих 7 років і… наше терпіння виправдане. Розкіш в деталях, колористиці, фантастичне музичне оформлення і надія, без якої українці не змогли б більше робити дива.

Інформатор побував на прем’єрі й ділиться враженнями від найдорожчого в історії України анімаційного фільму

У людей від любові до ненависті – пів кроку. У Лісової Берегині терпіння довге, як і любов її безмежна, але чи готова її душа до зради?

Якщо вам в дитинстві пощастило мати добру вчительку української літератури, то в пам’яті (швидше всього) зберіглося те невиразне і млосне відчуття розчарування, коли Лукаш прогинається під тиском соціуму і буднів. Леся Українка мала право відтворювати своїх героїв такими, якими були їхні прототипи. Але у стрічці справа інакша. Від того і кінець небезнадійний.

Режисери анімаційної стрічки – Олег Маламуж, Олександра Рубан залишили в Мавці чимало людського, проте ми не застанемо її скореною чи приниженою, як у поемі. А ще вона несамотня у своїй біді і цього теж нині дуже потребує український глядач.

Наступна дивовижа – у мультиплікації чимало сучасного, котре доста вдало побутує поряд із солом’яними стріхами і возами. Еліксири молодості, надзвичайно стильна Килина, карета з паровим двигуном, мегабульдозер, що загрожує знищити увесь чарівний ліс. Тут уже хоч не хоч, а охаєш.

Вочевидь, автори сценарію хотіли додати більше життєствердності, більше віри в те, що врешті-решт у людях перемагає Людина, а любов рівняє біду і навіть вириває з небуття.

Проте найголовніша риса стрічки – вона відгукується. Ніби й мультик, а раптом… як підхопить якась фраза – і у спогади, в емоції, в переживання. І хоч ми у вирі війни намагаємось ці почуття приглушити, та часом дуже треба, хоч на 90 хвилин стати живим, здатним до співпереживання і віри в любов, людей і вищі сили.

Окреме спасибі з “ДахуБраху” і розкішну веснянку, яка стала саундтреком до анімаційного фільму.

У основі анімаційного фентезі «Мавка. Лісова пісня» – твір Лесі Українки. Віршована п’єса у трьох діях «Лісова пісня» написана у 1911 році, а вперше поставлена у 1918 на сцені Київського драматичного театру.

Світ побачило дві кіноекранізації цього твору та один мультфільм. Проект нового мультфільму було представлено у 2015 році. Творці отримали часткове фінансування від Держкіно. Кошторис на виробництво кілька разів змінювався і нині становить 187 млн. грн. У 2017 році проект взяв участь у міжнародному пітчингу. Передбачається, що мультфільм вийде на екранах кінотеатрів щонайменше у 17 країнах.

До слова, Мавка від задуму і до прем’єри пройшла суттєву трансформацію: стала більш витончена, волосся змінило відтінок, ніс потоншав, а очі стали виразніші. Це ви можете й самі побачити:

Стрічка щойно зустріла перших глядачів у Коломиї і йтиме щонайменше тиждень у кінотеатрах нашого міста.

Подивитися розклад сеансів можна ТУТ

Бажаємо приємного перегляду і хай переможе світло!

Наталка Сандецька

Нагору