Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Йому виповнилося б 74: цікаві факти про життя Володимира Івасюка

4 березня 1949 року народився видатний український композитор Володимир Івасюк. Він був одним із основоположників української естради. Його “Червона рута”, “Водограй” і “Я піду в далекі гори” лунають дотепер звідусіль, адже це не просто пісні. Це душа.

Інформатор зібрав кілька фактів із життя композитора та ділиться ними з вами.

  1. Батьки дали таке ім’я Володимиру на честь улюблених поетів Сосюри та Cамійленка.
  2. Володимир Івасюк в школі міг отримати золоту медаль, але у 10 класі він з друзями гуляв парком. Хтось закинув картуз на бюст Леніна. Хлопці намагалися зняти кашкета. Тоді бюст упав і розбився. Усі потрапили до міліції, постало питання про відрахування з комсомолу і школи. Великого скандалу вдалось уникнути, але в атестаті Володимира з’явилися четвірки з історії СРСР та суспільствознавства.
  3. Через історію з картузом Володимиру не вдалось стати студентом Чернівецького медичного інституту, попри блискуче складені вступні іспити. Хтось доніс про “справу”. І тільки через рік завдяки рекомендації від заводу “Легмаш”, Івасюк став студентом медінституту.
  4. У Володимира Івасюка було дві освіти. Після закінчення Чернівецького медичного університету він вступив до Львівської консерваторії на композиторське відділення. Його викладачем був відомий композитор Анатолій Кос-Анатольський.
  5. Телевізійні фільми “Червона рута” та “Пісня завжди з нами” зробили Івасюка шалено популярним. Він почав пропускати заняття в консерваторії. Тоді його відрахували.
  6. Володимир Івасюк зник 24 квітня 1979 року. Його батьки подали заяву до міліції, але дієвих заходів ніхто не вжив. Пошуки велися з 27 квітня до 11 травня. Потім розшук припинили.
  7. Тіло Володимира випадково знайшов 18 травня 1979 року солдат, який, “полюючи на лисиць”, наштовхнувся труп людини. Слідчі хотіли виставити композитора божевільним самогубцем. Під час розслідування всі факти, які свідчили, що це було вбивство – заперечували. Лише у лютому 2015 року колишній прокурор Львівської області Роман Федик заявив, що Володимир Івасюк був убитий “співробітниками КДБ”.
  8. Партійні боси довго не давали згоди на поховання композитора на Личаківському цвинтарі. У газетах заборонили друкувати некрологи і співчуття рідним Івасюка. Похорон Володимира Івасюка перетворився на мовчазну акцію протесту. Тисячі львів’ян та людей з інших міст вийшли на вулиці, щоб провести свого улюбленця в останню путь. Того дня у Львові не було жодної квітки – ними була встелена дорога до Личаківського цвинтаря – дані Інституту національної пам’яті).
  9. 13 червня 2019 року Київський науково-дослідний інститут судових експертиз дійшов висновку, що композитор-виконавець Володимир Івасюк фізично ніяк не зміг би вчинити самогубство – для цього потрібно декілька людей. Були проведені кілька слідчих експериментів, які довели, що навіть фізично сильний чоловік не міг скоїти аналогічне самогубство як Івасюк.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору