Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Наймиліші назви вулиць в Коломиї та їхні історії

Деякі коломияни застали вже по три зміни назв наших вулиць. А проте є топоніми, які не втрачають ні актуальності, ні краси. 

Сьогодні Інформатор пригадає вулиці, назви яких любують слух. І допоможе нам у цій мандрівці книга Степана Андріїшина “Вулиці старовинної Коломиї”.

Вулиця Вербова

Має довжину всього 85 м. Це бічна від вул. Верещинського і вул Старогончарної.

У роки німецької окупації (1943-1944рр) тут було єврейське ґетто. На вулиці збереглися лише будівлі 1930-х років.

Вулиця Вишнева

Довжина вулиці 550 м. Це бічна вулиця від вул. Соборної у напрямку до вул. Гоголя. Це давнє коломийське середмістя, до 50-х років ХХ ст відоме коломиянам під назвою “Слобода”.

Вулиця Квіткова

Довжина її тільки 377 м. Це нова вулиця, бічна від вул. Слобідської та вул. Будівельної.

Вулиця Каштанова

Її довжина лише 338 м. Ця вулиця нова. Вона є бічною від вул. Франка поза залізничним переїздом в напрямку с. Мала Кам’янка. РАніше тут розташовувалась німецька колонія Розенґек.

Вулиця Затишна

Довжина її біля 180 м. Бічна вулиця від вул. Бенцеля.

Попри милу назву вилиця тупикова і геть необлаштована. Виникла, ймовірно, після 1930 року, бо на мапі Коломиї 1929 року її ще нема. Зі старих будинків залишилось тільки 3 хати. Активно забудували вулицю приватними оселями після 1960-х.

Вулиця Берегова

Довжина вулиці всього 100 м. Це бічна від вул. Слобідської. Розміщена у північно-західній частині міста на території колишньої німецької колонії Флеберґ. Пролягає вздовж Чорного Потоку, звідки й назва.

Вулиця Липова

Довжина вулиці зараз біля 350 м. Хоча за переказами старожилів Коломиї, колись ця вулиця сполучала район лікарні з вулицею Мазепи і пролягала повз школу №3.

Вулиця Лозова

Вулиця має довжину менше 190 м. і є бічною від вул. Миколайчука. Щільно забудована після 60-х рр ХХ ст.

Зникли вулиці Тиха, Лукова, Спокійна, Стрімка, Спільна, Зелена, Проста, Промінна, Відкрита, Вузька, Ясна та ще з пів сотні топонів, переіменованих або ж ліквідованих у зв’язку з побудовою великих виробничих об’єктів, як от завод ДОЗ на вул. Валова-Шухевича.

Це далеко не повний перелік давніх милозвучних назв вулиць Коломиї. Але бачимо, що такі нейтральні назви не “виходять з моди”, а тому їх не треба переіменовувати у вирі історичних подій.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору