Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день? | 5 березня

5 березня – субота. Триває 375 доба протистояння українців російському окупанту. До Нового року залишається 301 день. Нині іменини святкують Дмитро, Іван, Костянтин, Софія, Олена, Марія, Никифор.

Інформатор розповість, що сьогодні святкують в Україні та світі.

День народження степлера

Щорічно 5 березня День народження відзначає степлер, бо саме цього дня у 1868 році англійський винахідник Джордж Макгілл запатентував відомий офісний пристрій.

Перші механізми для скріплення паперу були зроблені ще у 18 столітті для короля Франції, але сама назва «степлер» з’явилась аж у 1909 році. Зшивач, котрий працює без скріпок, винайшов Крістіан Бергер у 1997 році.

Зараз степлери бувають не лише канцелярськими, але й будівельними та меблевими. Зшивач – це частина офісного інтер’єру, тому його зовнішній вигляд також важливий – виробники пропонують як класичні стримані варіанти, так і яскраві веселі.

Європейський день геодезії і геоінформації

Геодезія – це наука, яка вивчає методи зображення Землі на картах, допомагає визначати розміри й форми нашої планети та робити точні виміри на місцевості.

Геоінформація ж – це певна система збору, аналізу, візуалізації та зберігання просторових даних; ресурс геоінформаційних технологій.

Міжнародний день відкритих даних

Щороку на початку березня у світі відзначають Міжнародний день відкритих даних (International Open Data Day). Мета свята – повідомити суспільству, наскільки важливо надавати у відкритий доступ важливі дані. В цей день проводяться заходи, на яких обговорюються можливості з опрацювання відкритих даних, а також проблеми, з якими зустрічається світова спільнота Open Data.

Всесвітній день енергоефективності

Щороку 5 березня світова спільнота відзначає Всесвітній день енергоефективності. Мета його проведення – проінформувати населення про важливість заощадження енергії та навчити домогосподарства та комерційних споживачів раціональніше використовувати енергоносії. З кожним роком проблеми, пов’язані з використанням енергії набувають більшої актуальності.

Цей день в історії:

5 березня 1558 року — ця умовна дата вважається днем появи тютюну в Європі.

Медик Франсіско Фернандес був посланий королем Іспанії Філіпом II до Мексики для вивчення невідомих європейцям рослин і продуктів харчування.

1711 року засновано Сенат — вищий державний орган у Росії (існував до 1917 року).

1868 рік — в Англії запатентовано степлер.

1901-й — у “Церковних відомостях” оголошено про відлучення Льва Толстого від Російської православної церкви.

Позиція пізнього Толстого — це позиція пророка, викривача суспільної і державної неправди, що проголошує віровчення вселюдської братської любові і праці. Толстой-публіцист і вчитель життя придбав величезну популярність не тільки в Росії, але і у всьому світі. Ясна Поляна стає місцем паломництва: до Толстого за порадою приходять люди з різних верств, з багатьох країн. Синод — найвищий церковний орган в Росії того часу — виніс визначення про відлучення Толстого від церкви, вказавши на антиправославний дух толстовського вчення. Але відлучення не послабило виняткового впливу Толстого на російське суспільство. На півдні Росії його послідовники – толстовці – створили сільськогосподарські комуни, жили, спільно обробляючи землю.

1918-го Центральна Рада прийняла закон про адміністративний статус Києва як столиці УНР.

Цього ж дня більшовики переносять столицю з Петрограду до Москви.

У 1939-му — Київському університету присвоєно ім’я Тараса Шевченка.

1946 року  Вінстон Черчілль використав словосполучення “Залізна Завіса” у своїй промові в Фултоні.

Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Уінстон Черчілль, перебуваючи з візитом у Вестмінстерському коледжі у місті Фултон (штат Міссурі), виголосив одну з найвідоміших своїх промов. Закликавши президента США Гаррі Трумена тісніше співпрацювати з Британією в устрої повоєнного світу, Черчілль застеріг про діяльність “комуністичної п’ятої колони” у Західній та Південній Європі і заявив, що із-за експансіоністської діяльності СРСР “у Європі від Щецина на Балтиці до Трієста на Адріатиці виникла залізна завіса”.

В 1960 році фотограф Альберто Корда зробив найвідомішу фотографію латиноамериканського повстанця Ернесто Че Гевари й не отримав за неї ні цента гонорару.

У 2000 році англійські науковці вперше у світі провели успішну операцію по клонуванню свиней.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору