Інформатор Коломия

ВЛАДА

Замість туй і троянд – міскантус, липи й клени: як зміниться площа перед Музеєм писанки

25 лютого влада міста представила проєкт благоустрою площі перед Музеєм писанкового розпису і якось двозначно спитала думки громади. А проте за 5 днів уже оголосила тендер на 4 млн 950 тис грн, де є чіткі вимоги реконструкції площі.

Інформатор проаналізував вимоги і ділиться з вами новою інформацією.

Так за вимогами тендеру реконструкції на площі мають замінити понад 2 250 м² плитки, встановити 12 ліхтарів, 30 садово-паркових лавок і 10 урн для сміття.

Біля нових посаджених дерев мають встановити чавунні решітки у кількості 15 шт, а ще розмістять 18  дерев’яних ящиків для квітів, хоча про самі квіти у вимогах нічого не сказано.

Що ж до рослинності, то з візуалізації проєкту бачимо, що тут планують зрізати туї, які оселились тут з часу побудови музею писанкового розпису у 2000 році. На їхньому місці будуть літні майданчики від комерційних приміщень новобудови.

500 кущів троянд, які 10 років тому виграв міський голова за розпис писанок, також зникнуть з лиця цієї площі.

Натомість тут з’явиться трави сімейства злакових – міскантус, пеннісетум.

З дерев за задумом коломийського архітектора Гриця Бойчука тут мають з’явитися 10 гостролистих кленів та 15 лип.

Якщо говорити про ціни, то вартість міскантусу китайського Red Chief на ринку коливається від 100 до 165 грн за кущ. Ці рослини ще називають китайський очерет. Висотою вони сягають 3 м і здатні розростатись на 1,5 м.

Що ж до пеннісетуму Little Bunny, то це також злакові трави, але висота їхня значно менша – 40-50 см. Розростаються кущем до пів метра. Восени жовтіють. Вартість їхня невисока.

Решта зелених секцій будуть засіяні газонною травою загальною площею 100 м².

Переможців цього тендеру оголосять 13 березня. Чи вдасться зекономити на цій закупівлі – читайте у наших майбутніх публікаціях.

Нагадаємо, що міський голова повідомляв, що місцевий забудовник готовий надати на реконструкцію 1 млн 600 тис. Вочевидь, йдеться про підприємця, який звів будинок ліворуч від Музею писанкового розпису і якого звинувачували у пошкодженні бруківки через важку будівельну техніку, хоча просідання плитки стало помітним якраз після демонтажу автодрому, який охопив площу 26×11 м.

Фото після демонтажу автодрому, зима 2022 рок

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору