Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день? | 8 березня

8 березня – середа, в Україні триває 378 доба протистояння російському окупанту. До Нового року залишається 298 днів. Нині іменини святкують власники таких імен: Сергій, Олександр, Кузьма, Михайло, Федір, Микола, Олексій, Мойсей, Климент, Іван.

Що сьогодні святкують в Україні та світі розповість Інформатор.

Щороку 8 березня весь світ відзначає Міжнародний жіночий день, який також ще називають Днем боротьби за жіночі права. Ця визначна дата дозволяє оцінити та відзначити досягнення представниць прекрасної статі у різних сферах людської діяльності в минулому та в наші дні.

Міжнародний день жінок пивоварів

Міжнародний день жінок пивоварів (International Women’s Collaboration Brew Day) — це щорічна подія, яка проходить 8 березня, у Міжнародний жіночий день. Захід спрямований на підвищення обізнаності про роль жінок у пивоварній промисловості та сприяння залученню та розширенню прав і можливостей жінок у пивній спільноті. Подія вперше відбулася в 2014 році і з тих пір стала популярною, у ній взяли участь понад 300 пивоварень з більш ніж 30 країн.

День сертифікованого дієтолога-нутриціолога

День сертифікованого дієтолога-нутриціолога (Registered Dietitian Nutritionist Day) — це щорічна подія, яка відзначається у другу середу березня. Цей день присвячений визнанню роботи та внеску сертифікованих дієтологів-нутриціологів у сприяння здоровому харчуванню та покращенню здоров’я окремих людей і спільнот.

Сертифіковані дієтологи-нутриціологи – це медичні працівники, які пройшли сувору програму навчання та навчання в галузі харчування та дієтології. Вони надають науково обґрунтовані рекомендації щодо харчування і відіграють важливу роль у профілактиці та лікуванні хронічних захворювань, таких як ожиріння, діабет і хвороби серця.

Всесвітній день математики

Всесвітній день математики – це щорічна подія, яка відзначається в усьому світі, щоб підвищити важливість математичної освіти та заохотити учнів розвивати цікавість до математики. Цей день відзначається щороку й організовується онлайн-освітньою компанією 3P Learning. Дата події щороку змінюється і щорічно визначається організатором.

Всесвітній день математики передбачає 48-годинний глобальний математичний конкурс, під час якого учні з усього світу беруть участь в онлайн-математичних іграх і завданнях. Це найбільше онлайн-змагання з математики. Учні змагаються з однолітками з усього світу в 20-хвилинних завданнях. Захід відкритий для учнів будь-якого віку та має на меті популяризувати математику як цікавий та захоплюючий предмет.

Полікарпів день

Щорічно 8 березня православна церква вшановує пам’ять святого мученика Полікарпа – Полікарпів день, який був учнем апостола Івана та єпископом Смирнським.

Святий Полікарп жив у Малій Азії (місто Смирна) й рано став сиротою, вів аскетичний спосіб життя та допомагав людям. Під час правління Марка Аврелія Полікарпа привели на суд за розповсюдження віри християнської. Святий не зрадив Господа, тому його стратили, спаливши живцем.

Цей день в історії:

  • 8 березня 1910 року парижанка баронеса де Ларош стала першою жінкою, що отримала ліцензію пілота.
  • 1917 рік – у Петрограді мітинги і демонстрації з приводу Міжнародного жіночого дня набули масового характеру.

До демонстрантів, що вимагали “хліба і миру”, приєднались робітники Путиловського заводу, які бастували з 2 березня; між демонстрантами і поліцією відбулись сутички, які стали початком Лютневої (за старим стилем 8 березня – 23 лютого) революції. Через тиждень російський імператор Микола ІІ зрікся престолу.

  • 1946 року псевдособор у Львові під тиском комуністичного режиму скасував Берестейську унію 1596 року. Це призвело до початку знищення Української греко-католицької церкви .
  • У 1950-му СРСР оголосив про наявність атомної бомби.
  • 1952-го лікарі Пенсильванського госпіталю у Філадельфії вперше застосували апарат “штучне серце”.

Протягом 80 хвилин апарат підтримував життєдіяльність 41-річного Пітера Дюрінга, якому здійснювалась операція на серці.

  • 1965 рік — В’єтнамська війна: у Південному В’єтнамі висаджуються перші наземні війська США.

Війна почалася як громадянська війна у Південному В’єтнамі; надалі в неї втрутилися Північний В’єтнам і США за підтримки низки інших країн. Таким чином, з одного боку війна велася за возз’єднання двох частин В’єтнаму і створення єдиної держави, а з іншої — за збереження незалежності Південного В’єтнаму.. Всі бойові дії в Південно-Східній Азії, які проходили з кінця 1950-х років і до 1975 року, відомі також як Друга індокитайська війна.

  • 1993 року артист Андрій Данилко вперше виступив в ролі провідника Вєрки Сердюки.

Сценічне ім’я запозичив від своєї однокласниці Ані Сердюк. Спочатку Вєрка Сердючка була продавщицею, але пізніше Андрій змінив її амплуа і зробив провідницею.В 1993 році на конкурсі “Гуморина” Андрій уперше представив Верку Сєрдючку великій аудиторії — і вона зразу почала користуватися популярністю. У вересні 1997-го на каналі 1+1 виходить розважальна програма “СВ-шоу” з участю Сердючки-провідниці. Ця програма стала популярною не тільки в Україні, але і в Росії, де її теж транслювали і де її популярність була часом більшою ніж вдома. 12 травня 2007 року на Євробаченні Андрій Данилко займає друге місце. З нагоди 17-ої річниці незалежності України тодішній президент В. А. Ющенко присвоїв, серед інших, почесне звання “Народний артист України”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору