Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день? | 9 березня

9 березня – четвер, в Україні триває 379 доба протистояння російському окупанту. До Нового року залишається 297 днів. Нині іменини святкують власники таких імен: Іван, Іларіон, Софрон, Грегорі, Катерина та Франческа.

Що сьогодні святкують в Україні та світі розповість Інформатор.

День народження Тараса Шевченка

Щороку 9 березня українці по всьому світу святкують День народження Тараса Григоровича Шевченка – великого Кобзаря, видатного українського поета та художника. У свідомості кожного громадянина нашої держави Т.Г. Шевченко займає місце національного героя. Завдяки своєму життю та творчості великий митець надихав патріотів України до боротьби за правду, свободу та майбутнє нашої неньки України. В цей день урочисті заходи проводяться в кожній школі, кожному населеному пункті України та серед діаспори.

З біографією українського Кобзаря діти починають знайомитися з першого року шкільного життя, а вірші великого поета починають вивчати ще в дитячих садочках. Його творчість, його незламний дух, що проглядається в кожному рядку пронизаної стражданням та прагненням до свободи поезії, з самого дитинства зрощує в кожному українці справжнього громадянина та патріота своєї країни.

Міжнародний день ді-джея

Щорічно 9 березня світ відзначає молоде й музичне професійне свято – Міжнародний день ді-джея, в межах якого також відбувається благодійна акція на допомогу діткам. Подію започаткувала міжнародна клубна індустрія у 2002 році. Суть акції: всі кошти, отримані 9 березня, переказуються у дитячі благодійні організації.

Міжнародний день ді-джея користується найбільшою популярністю у Великобританії. До речі, у Лондоні розташований найменший нічний клуб, одночасно знаходитись в якому можуть лише 15 людей. А ось найбільший клуб світу, котрий вміщує більше 10 тисяч, прикрашає острів вечірок – Ібіцу.

Ді-джей – це людина, яка дарує атмосферу свята та гарний настрій, майстерно й талановито відтворюючи музику за допомогою спеціальних технічних засобів.

День Барбі

9 березня кожного року День народження відзначає Барбі, бо саме цього дня у 1959 році в США Рут Гендлер створила ляльку на ім’я Барбара Міллісент Робертс.  У 2022 році їй виповняється вже 63 роки.

Всесвітній день нирки

Кожного року другого четверга березня світ відзначає важливу подію – Всесвітній день нирки. У 2023 році він відзначається 9 березня. Подію започаткували Міжнародна федерація ниркового фонду з Всесвітнім нефрологічним суспільством у 2006 році. Україна приєдналась до події у 2008 році.

Всесвітній день нирки має за мету привернення уваги суспільства до нефрологічних захворювань, підвищення поінформованості щодо функціонування нирок та важливості ролі цього органу, залучення людей до здійснення профілактичних заходів.

До Дня нирки фахівці організовують зустрічі, на яких обговорюють можливості розвитку ліків і медичної апаратури та обмінюються досвідом.

Іванів день

9 березня кожного року православна церква вшановує пам’ять святого мученика та пророка Івана Предтечі (Хрестителя), якого вважають попередником Христа – Іванів день.

Іван народився близько 6 року до н.ч., вів аскетичний спосіб життя та проповідував хрещення покаянням. До речі, саме він хрестив Ісуса Христа. Помер мученицькою смертю від рук царя Ірода Антипи близько 30 року.

Здавна Івану Предтечі молились за здоров’я дітей й родючість землі, також святий допомагав при головному болю.

Цей день в історії:

  • У 1497 році  Миколай Коперник здійснив перші астрономічні спостереження
  • У 1500 році  пішла в плавання португальська експедиція з 13 кораблів Бартоломео Діаша й Педро Кабрала під командуванням Васко да Гами. Згодом ця ескадра сягнула берегів сучасної Бразилії, приєднала цю територію до Португалії й назвала її Землею Святого Хреста
  • 1611 року  Йоганн Фабріциус, спостерігаючи схід Сонця в телескоп, уперше виявив плями на цьому світилі.
  • 1858-й  — у Філадельфії запатентовано вуличну поштову скриньку.
  •  1918-го відбулося  перше засідання Центральної Ради (Малої ради) після повернення до Києва.
  • У 1987-му  — ірландська рок-група U2 випустила свій найзнаменитіший альбом The Joshua Tree (його CD-версія стала першим компакт-диском, проданим тиражем понад мільйон примірників).

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору