Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

10 березня: про що розповість ця дата

У п’ятницю, 10 березня, в Україні триває 380 доба протистояння російському окупанту. До Нового року залишається 296 днів. Нині іменини святкують власники таких імен: Олександр, Микола, Тарас, Антон, Євген, Федір

Що сьогодні святкують в Україні та світі розповість Інформатор.

День пам’яті Тараса Шевченка. Щорічно 9 та 10 березня, відповідно до дня народження і смерті, увесь світ, а особливо Україна, вшановує пам’ять Тараса Григоровича Шевченка – класика української літератури. У 2022 році з дня народження національного символу України виповняється 208 років. Тарас Шевченко був геніальним письменником, художником, істориком, мислителем та етнографом.

День Державного гімну України. Був затверджений у 2021 році 7 грудня Кабінетом Міністрів України. Твір композитора Михайла Вербицього та поета Павла Чубинського “Ще не вмерла України…” став державним символом нашої країни. Дата відзначення Дня Державного гімну України обрана відповідно до події, коли вперше прозвучав цей твір на концерті, присвяченому Дню памяті Тараса Шевченка. Концерт відбувався у Пшемислі (Польща), а композиція на тому концерті звучала, як заключна.

Міжнародний день волинки або волинкаря. Щорічне свято, яке відзначається 10 березня у різних куточках світу. Важко знайти людину, яка не бачила хоча б на екрані телевізора, як чоловік у картатій спідниці дме в оригінальну трубу, що приєднана до мішка. Волинка – це унікальний музичний інструмент. Вона утворює жалібну мелодію, яка торкається найглибших куточків душі. Є люди, які в захваті від звучання цього інструменту, а є такі, що просто не розуміють подібної музики.

Історичні дати:

1861- помер Тарас Шевченко,
1919 – Перша конституція радянської України
1990 — з’явилася перша в Києві парафія УАПЦ. Завдяки етнологу Лідії Орел для неї надали церкву святого архістратига Михаїла в Музеї народної архітектури та побуту України.
1992 — Україна прийнята до Північноатлантичної Ради співробітництва. Початок існування оркестру Почесної варти Президентського полку України.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору