Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Проросійський блогер з Прикарпаття Руслан Коцаба виїхав у США

Руслан Коцаба – прикарпатець, якого звинувачують у держзраді. Йому вдалось виїхати у США за програмою “Єднання заради України”, яку для допомоги українським біженцям запровадив президент США Джо Байден.

Повідомляє Інформатор, посилаючись на кореспондентів Суспільного, котрі побували 9 березня на засіданні Коломийського міськрайонного суду.

На засіданні суддя Олександр Калинюк зачитав документи, які надіслала адвокатка Руслана Коцаби Світлана Новицька. В них йдеться, що обвинувачений отримав візу в жовтні 2022 року, а дозвіл на в’їзд надав Департамент безпеки США. Обвинуваченого у держзраді визнали журналістом, якого переслідують за політичними мотивами. Наразі він оформлює статус політичного біженця.

“У документі зазначено, що міжнародні організації визнають таку-то людину в’язнем совісті, сумління, якого переслідують через політичні мотиви. На підставі цих документів і доповіді Департаменту безпеки США Руслан Коцаба зараз оформлюється як політичний біженець. Його впустили у країну, оскільки департамент визнавав це і надав дозвіл на оформлення документів”, – повідомила Новицька.

Адвокатка просила у суду дозволити Руслану Коцабі виходити на зв’язок під час засідань в режимі відеоконференції у Консульстві України в Нью-Йорку.

Пізніше Світлана Новицька повідомила, що її клієнт Руслан Коцаба не переховується і хоче брати участь в судових засіданнях. Зараз він оформлює статус біженця, оскільки так зможе отримати допомогу на утримання від держави.

Прокурор Олексій Безрукий зазначив, що виїжджаючи за кордон за програмою “Єднання заради України”, Руслан Коцаба міг обдурити Департамент безпеки США щодо того, що він зазнає політичного переслідування в Україні.

“З 2018 року Коцаба не перебуває під вартою, він – на волі. За цей час погрози, можливо, й були та ніяких активних дій не відбувалося, загрози його здоров’ю не було. Тому все-таки вважаю, що він незаконно виїхав на територію США. Я не заперечую, щоб він був присутнім на засіданнях, зокрема в режимі відеоконференції”, – сказав прокурор.

Наступне засідання відбудеться 11 квітня 2023 року. До того часу суд має подати звернення до Міністерства закордонних справ України, щоб там надали доручення Консульству в Нью-Йорку. Вони своєю чергою нададуть обвинуваченому доступ до судових засідань в режимі відеоконференції.

Фото: Суспільне

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору