Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Місце, де варять пиво: історія вулиці Заводської у Коломиї

У Коломиї є чимало вуличок, про історію яких ніхто навіть не здогадується. Хтозна, може, вона оповита легендами чи таємничими подіями. От взяти до прикладу вулицю Заводську. Виявляється, тут ще з минулого століття варять пиво.

Інформатор продовжує мандрувати закутками історії Коломиї, посилаючись на дослідження Степана Андріїшина.

Вулиця Заводська – коломийська вулиця, бічна від вул. Карпатської. До 1958 року належала до с. Дятьківців і назви не мала. Лише після приєднання села до Коломиї отримала назву.

Будівництво житлових приватних будинків на вулиці розпочалося наприкінці 1940-х і тривало впродовж 1950-х. Це була незабудована територія, яка, ймовірно, належала багатому євреєві, підприємцеві Я. Бреттлєрові, який жив в Англії. На ділянці, що тепер належить до вул. Заводської, від 1868 р. діяли перша коломийська “машиново-парова” броварня, яка виготовляла пиво “Дятьковецьке” і “Дубельтове”, та “турбіново-вальцовий” млин фірми “Бреттлєр і С-ка”. Цими підприємствами керували орендарі-євреї, які мешкали в будинку навпроти пивзаводу. Останній правитель броварні Д. Кох отруївся в роки німецької окупації, а 42 працівники-євреї потрапили до коломийського ґетта і, ймовірно, всі загинули.

Після Другої світової війни броварню націоналізували і на її основі створили Коломийський пивзавод, який нині має назву ВАТ “Дятьківці” і є дилером корпорації “Оболонь” (від 1996). Він розташований на вул. Заводській, 3. Млин у квітні 1961 року згорів.

При пивзаводі в радянський час діяв будинок культури №1 з кінотеатром.

Вул. Заводська – тупикова, заасфальтована, без хідників. З правого боку є вул. М. Хвильового.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору