Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У Нижньому Вербіжі колекціонер має понад 1000 експонатів Тараса Шевченка

Майже у кожного свідомого українця вдома є щось, що пов’язане з творчістю Тараса Григоровича Шевченка: чи то “Кобзар”, чи то вишиваний портрет, але обов’язково вдома щось знайдеться. А ось у пана Мирослава з Сопова, колекція, що пов’язана з Великим Кобзарем налічує більше 1000 експонатів.

Інформатор відвідав міні-музей нашого краянина, щоб розповісти Вам детальніше про незвичне хобі.

Розпочалося все 15 років назад, саме тоді до пана Мирослава прийшла думка, щодо колекціонування. Зараз у його арсеналі близко 1000 різних варіацій Шевченка: і листівки, і портрети, і погруддя, і значки, і ще багато іншого.

На запитання, де найчастіше він знаходить експонати, чоловік відповідає, що шукає, як на просторах інтернету, так і на місцевих ринках. Буває і так, що його колекція поповнюється за допомогою краян, які допомогають Мирославу.

“Я хотів зробити виставку-музей ще до 200-річчя Шевченку, проте російсько-українська війна змінила мої плани. На все свій час”, – розповідає чоловік.

У чоловіка є й своя унікальна колекція Кобзарів Тараса Шевченка. Серед зібраних книг – примірники видані у різні часи й у різних країнах світу. 

“Дорогий для мене експонат – це мініатюрний “Кобзар”, який був випущений у Кракові. Нелегко було його дістати, але вдалося. Також є декілька старовинних портретів, на яких зображений Шевченко та є напис “Слава Україні”. У той час такі картини вдома тримали тільки свідомі українці зі стійкою національною ідеєю, адже це не дозволяли зберігати вдома”, – додає пан Мирослав.

Більшість з експонатів колекціонер зберігає у своєму робочому кабінеті, де ми й побували, а також вдома.

Переглядайте фоторепортаж та розглядайте Шевченка у деталях.

Для тих, хто хоче особисто прийти в музей залишаємо номер телефону Мирослава, за яким ви можете домовитися про відвідини:

+38 (067) 743 69 00 (Мирослав)

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Вікторія Ровенчук

Нагору