Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

На Прикарпатті фіксують випадки скарлатини

З початку 2023 року в дитячих організованих колективах Івано-Франківського, Калуського, Коломийського та Надвірнянського районів області реєструються випадки захворювання на скарлатину.

Пише Інформатор, посилаючись на допис Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Скарлатина – гостре антропонозне інфекційне захворювання групи стрептококових інфекцій, яке проявляється інтоксикацією, гнійним ураженням мигдаликів ротоглотки та характерним висипом. На скарлатину найчастіше хворіють діти віком 1-9 років.

Збудник – бета-гемолітичний стрептокок групи А (Streptococcus pyogenes). Джерело інфекції – хвора людина чи бактеріоносій. Шлях передавання — повітряно-краплинний. “Вхідними воротами” інфекції є ротоглоткові мигдалики. Сезонність – осінь, зима.

Інкубаційний період недуги триває від 1 до 12 днів, частіше 2-7 днів.

У більшості випадків скарлатина починається раптово. Розвивається ангіна, на мигдалинах можливий біло-жовтий наліт. Язик спочатку має біле нашарування, але після 2-3 днів починає очищатися з кінчика і до 4-го дня стає яскраво-червоним, з виокремленими сосочками – так званий малиновий язик.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору