Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

15 березня – свята, іменини та дати

У середу, 15 березня 2023 року, триває 385 доба війни росії в Україні. До Нового року залишається 293 дні. Нині іменини святкують власники таких імен: Федот, Йосип, Микола, Арсеній.

Що сьогодні святкують в Україні та світі розповість Інформатор.

15 березня в церковному календарі – день пам’яті мученика Феодота Кіринейського. Він був єпископом міста Кіринеї, що на Кіпрі. Жив під час правління імператора Лікінія, коли відбувалися страшні гоніння на християн. Святий Феодот продовжував відкрито сповідувати християнство і закликав язичників звернутися до істиної віри.

Всесвітній день прав споживачів.  Це права, які належать усім людям, коли вони купують будь-який товар чи замовляють послугу для прямого користування чи володіння, а не для перепродажу чи виробництва.

Всесвітній день промов. Щорічно 15 березня планета відзначає молоде ораторське свято. Подію започаткував Саймон Гібсон у 2015 році на Афінському форумі демократії. Понад 100 країн беруть участь у святкуванні.

Міжнародний день боротьби з поліцейською жорстокістю. Подію спільно започаткували організації «Колектив протидії поліцейській жорстокості» та «Чорний прапор» у 1997 році. Після побиття дітей швейцарськими поліцейськими у 2000 році, День боротьби з поліцейською жорстокістю пов’язують з цією сумною подією.

Міжнародний день захисту дитинчат тюленів (більків). Подію започаткувала Всесвітня організація захисту тварин. Крім того, завдяки старанням волонтерів та правозахисних організацій у 1986 році в деяких країнах з’явилась заборона на використання хутра більків. Пізніше, у 2010 році, Євросоюз заборонив торгівлю продукцією з хутра тюленів. Існують країни, в яких продовжують вбивати більків та використовувати їхнє хутро, але світова спільнота не зупиняє боротьбу.

Історичні дати:

1906 — зареєстрована компанія «Роллс-Ройс».
1919 — французи ввели облоговий стан в Одесі.
1919 — більшовики націоналізували театри України.
1923 — конференція послів держав Антанти визнала суверенітет Польщі над Віленським краєм та Східною Галичиною.
1927 — почалося будівництво Дніпрогесу.
1939 — Відбулося перше засідання українського сойму в Хусті, на якому Карпатська Україна проголосила свою незалежність. Того ж дня Угорщина розпочала наступ на Карпатську Україну.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору