Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

На Косівщині скажений собака покусав людей

Нещодавно у Яблунівській ТГ безпритульний скажений собака покусав трьох людей. Село та прилеглі угіддя визнали загрозливою зоною. 

Інформатор розповідає, яких заходів вжили, аби уникнути поширенню хвороби з посиланням на Косівську РВА.

“Державна ветеринарна служба району негайно відреагувала на повідомлення, що у Лючі собака покусав людей. Сказ підтвердили результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу. У цій зоні ми провели профілактичну вакцинацію проти сказу сприйнятливих тварин, у т.ч. 56 собак, 36 котів, 22 голів ВРХ, 7 голів ДРХ, 4 коней. Дезінфікували 280 м² території, де стався випадок”, – каже начальник Косівського відділу Івано-Франківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини Юрій Кристиняк.

Окрім того, вдалось встановити коло осіб, які мали контакт з хворою на сказ твариною. Наразі повний курс антирабічних щеплень проходять четверо осіб.

14 березня 2023 року, відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії. За результатами засідання затвердили комплексний план заходів по локалізації та ліквідації вогнища сказу в с. Люча (присілок Люча-Рушір) Яблунівської територіальної громади.

У загрозливій зоні заборонено проведення промислового і ліцензійного відстрілу диких тварин, їх відловлювання та вивезення, а власникам тварин рекомендовано безумовно дотримуватися правил утримання собак, котів і хижих тварин тощо.

Для виявлення хворих, підозрілих у захворюванні на сказ чи трупів тварин працівниками Яблунівської дільничної лікарні ветеринарної медицини та ДП “Кутський лісгосп” здійснюватиметься обхід та обстеження присілку та прилеглих масивів, на які можлива міграція диких тварин, а серед населення проводитиметься санітарно-освітня робота щодо профілактики сказу.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору