Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день? | 16 березня

У четвер, 16 березня 2023 року, триває 386 доба війни росії в Україні. До Нового року залишається 292 дні. Нині іменини святкують власники таких імен: Василь, Севастян, Зіновій, Зенон, Нонна, Піама, Ізабелла, Ренат.

Що сьогодні святкують в Україні та світі розповість Інформатор.

День свободи інформації (Freedom of Information Day) – день, присвячений здобуттю та просуванню прозорості й відкритості влади. Щороку 16 березня відзначається день народження Джеймса Медісона, якого багато хто вважає “батьком” Конституції Сполучених Штатів і активним прихильником прозорості уряду.

Відзначення цієї події було засноване у 1989 році Комітетом журналістів за свободу преси, некомерційною організацією, яка виступає за свободу преси та доступ до урядової інформації.


День чорної преси — це день, присвячений визнанню внеску газет і засобів масової інформації, якими володіють і керують темношкірі, у США. День був заснований Національною асоціацією видавців газет (NNPA), яка представляє понад 200 медіа-компаній, що належать темношкірим по всій країні.

День чорної преси відзначається 16 березня в річницю заснування першої “чорної” газети в Сполучених Штатах, Freedom’s Journal, у 1827 році.

День квілтінга

Що ж таке квілтінг? Цим терміном називають ремесло, яке полягає в художньому вистьобуванні та вишиванні шматочків тканини, між якими вставляють шар вати, фатину тощо.

Стьобане полотно існувало ще в давні часи, потім поширилось у Китаї, в 11 – 15 століттях дійшло до Європи, Америка ж познайомилась зі стьобаними ковдрами у 1620-х роках.

Зараз квітлінг – це поширене хобі, котре складається з вишивки, аплікації, шиття та печворку. Технікою квілтінг можна виготовити багато речей, але найбільш популярними є подушки, ковдри та покривала. Квілтінг має три види: ручний, машинний та комбінований.

День без селфі

Сучасний світ неможливо уявити без селфі — пристрасть до нього набула глобального характеру, охопивши всіх — від топ-політиків та зірок шоу-бізнесу до звичайних людей. Фотографувати себе, щоб потім розміщувати фото в соціальних мережах, зараз дуже просто — це дозволяють вбудовані камери смартфонів чи інших мобільних пристроїв. Але якщо захоплення селфі стає надмірним, то з простої розваги чи способу самопрезентації воно перетворюється на залежність та може становити загрозу для життя.  Щоб людям було легше усвідомити негативний бік селфі та відволіктися від цього заняття, існує незвичайне свято — День без селфі, який відзначають щороку 16 березня.

16 березня в церковному календарі — день пам’яті мучеників Євтропія, Клеоніка, Василіска. Брати Клеонік та Євтропій були розіп’яті. Василіска язичники зарубали мечем. Всі вони перебували у в’язниці за часів правління імператора Максиміана в понтійському місті Амасії.

Братів мучили протягом трьох днів, але тортури не похитнули їхньої віри в Христа. Померли вони 290 року. Вони були поховані іншими християнами, а їхні мощі ще довгий час прославлялися численними чудесами.

Цей день в історії:

  • 587 рік до н. е. — Навуходоносор II захоплює Єрусалим (дата за Хронікою Навуходоносора);
  • 870 рік — заснування в Болгарії православної церкви;
  • 1521 рік — під час першої навколосвітньої подорожі португальський мореплавець Фернан Магеллан досягає берегів сучасних Філіппін і через півтора місяця він гине у сутичці з місцевими жителями;
  • 1827 рік — починає виходити “Журнал свободи”, це перша в Сполучених Штатах газета, заснована афроамериканцями;
  • 1851 рік — Іспанія і Ватикан укладають конкордат, що за ним католицька церква визнавалась єдиною державною, а вся освіта відповідала католицькій доктрині;
  • 1880 рік — за підозрою в революційній агітації заарештовують українського поета Івана Франка;
  • 1900 рік — офіційна дата відкриття Мінойської цивілізації англійським археологом Артуром Евансом;
  • 1917 рік — у Києві відбувається велика маніфестація — День революції;
  • 1919 рік — у США вперше випробовують бездротовий телефон для переговорів з літаком;
  • 1923 рік — римська поліція забороняє свист та інші прояви невдоволення грою акторів у театрах;
  • 1960 рік — у Нью-Йорку представляють перший автомобіль на сонячних батареях;
  • 1978 рік — у Римі ліворадикали з “Червоних бригад” викрадають впливового політика Альдо Моро і через 54 дні вбивають його;
  • 1988 рік — газова атака на курдське місто Халабджа іракською армією, внаслідок чого гине кілька тисяч його мешканців;
  • 1990 рік — у Львові розпочинає роботу перша сесія відродженого Наукового товариства імені Тараса Шевченка;
  • 1994 рік — фігуристку Тоню Гардинг виганяють зі спорту за причетність до організації нападу на фігуристку Ненсі Керріган;
  • 1998 рік — папа Римський Іван Павло II вибачається за бездіяльність та мовчання багатьох католиків під час Голокосту;
  • 2006 рік — Генеральна асамблея ООН майже одностайно голосує за утворення Ради з прав людини;
  • 2014 рік — відбувається незаконний референдум в Криму.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту  kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору