Інформатор Коломия

ТРЕШ

Газові схеми: у Франківську і ще 13 містах правоохоронці провели обшуки

17 березня БЕБ та СБУ в межах розслідування кримінальної справи про заволодіння державними коштами провели обшуки в 14 газорозподільних компаніях групи Регіональної газової компанії. Зокрема, обшуки провели й у Івано-Франківську.

Повідомляє Інформатор із посиланням на Економічну Правду.

Обшуки проводили в офісах у Києві, Львові, Рівному, Вінниці, Харкові, Закарпатті, Івано-Франківську та інших містах.

У пресслужбі СБУ повідомляють, що викрили 16 облгазів, які розкрадали блакитне паливо на мільярди гривень.

Схема полягала у тому, що “на папері” посадовці платили за газ приватним підконтрольним компаніям, але насправді не отримували від них газу. Фактично вони здійснювали несанкціонований відбір блакитного палива, яке знаходилося у газотранспортній системі і належало державі, що завдало Україні збитків на майже 3,5 млрд грн лише у 2021 році.

Інша частина схеми: облгази отримували сплату за тарифами від споживачів, але одержані гроші використовували не для придбання газу. Ці кошти “перераховувалися” підконтрольним комерційним структурам для виведення у тінь, при цьому облгази продовжували використовувати запаси державної газотранспортної системи і тим самим збільшували свою заборгованість перед Нафтогазом.

У подальшому організатори схеми намагались “списати” штучну заборгованість за рахунок бюджетних коштів, але співробітники СБУ викрили оборудку та заблокували її реалізацію. Наразі тривають обшуки в офісних приміщеннях облгазів. У двох регіонах керівництво газорозподільчими компаніями повернули державним представникам.

Для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності триває досудове розслідування. Воно ведеться за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
  • ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів).

Слідчі дії проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору