Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Прикарпатські енергетики чекають на приліт лелек

19 березня лелеки прилітають з теплих країв. До цього прикарпатські енергетики підготувалися заздалегідь – вже встановили 32 спеціальні платформи для гнізд на опорах електроліній, ще 4 у черзі.  

Пише Інформатор, посилаючись на енергетиків.

Реконструкція лелечих домівок відбувається у рамках природоохоронної програми зі збереження біорізноманіття “Лелека”, яка запроваджена в обленерго ще в 2011 році. За цей час виробили і встановили 771 конструкцію. Рекордсменом з кількості оновлених лелечих гнізд (165 одиниць) є філія “Східна”, яка працює на території Снятинської, Городенківської та Тлумацької громад.

“Гнізда на опорах становлять загрозу і для лелек, і для надійного енергопостачання регіону.  Молоді птахи, вилітаючи з гнізд, часто травмуються від зіткнення з електролініями. Наслідком цього є смерть або каліцтво птахів, замикання в електромережі, обриви ліній електропередавання та збої в електропостачанні”, – каже Ксенія Чупа – інженер з навколишнього середовища “Прикарпаттяобленерго”.

Щоб захистити ізолятори від забруднення птахами, на повітряних лініях 35-110 кВ енергетики встановлюють протиптахові ковпаки. А лелечі гнізда на опорах розподільчих ліній електропередавання (0,4 кВ) підносять на спеціальні металеві платформи, що знижує сметрність серед птахів і зменшує економічні втрати. У такий спосіб енергетики долучаються до збереження лелек, які занесені до Червоної книги.

Народні прикмети:

Рано бузько прилетів — буде тепле літо.
Лелека починає непокоїтися — на погану погоду.
Активно тріщить увечері дзьобом — завтра буде сонячний день.
Стоїть на одній нозі — значить треба чекати похолодання.
Перед тим, як здійметься вітер, лелеки довго кружляють біля своїх гнізд.
Заклекотали лелеки в гнізді — час садити цибулю

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору