Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Цікаві свята 20 березня

У понеділок, 20 березня 2023 року, триває 390 доба війни росії в Україні. До Нового року залишається 288 днів. Нині іменини святкують власники таких імен: Павло, Василь, Євген, Омелян, Нестор, Лаврентій, Мотря.

Що сьогодні святкують в Україні та світі розповість Інформатор.

Четверта седмиця Великого посту починається у четвертий понеділок від початку Великого посту.

Міжнародний день щастя. Подію започаткувала Організація Об’єднаних Націй 28 червня 2012 року. З ініціативою створення Дня щастя виступив Джейм Ілайен у 2011 році, одразу зазначивши, що день весняного рівнодення як мить відновлення дуже підходить для святкування.

Всесвітній день здоров’я ротової порожнини. Свято започаткувала Всесвітня стоматологічна федерація у 2007 році в Дубаї. Спочатку датою святкування обрали 12 вересня (день народження засновника федерації – Чарльза Годона), але у 2013 році змінили на 20 березня.

Всесвітній день Землі. Дата святкування обрана на честь весняного рівнодення, тому не має встановленого дня. Саме під час рівнодення природа прокидається, що дуже символічно. Подію започаткували у 1970 році після успішної акції Гейлорда Нельсона та Денніса Хайеса. Акція відбулася 22 квітня, тому аналогічне свято відзначають і цього дня.

Міжнародний день французької мови. Подію започаткувала Організація Об’єднаних Націй у 2010 році. Дата святкування обрана на честь Міжнародного дня Франкофонії, який з’явився у 1970 році.

День весняного рівнодення. Втомившись від довгих зимових холодів, всі з нетерпінням чекають настання весни. Зазвичай цю пору року ми зустрічаємо разом з весняним рівноденням, яке в Північній півкулі відбувається 20 березня. Ця подія знаменує пробудження природи від зимового сну та початок теплого й родючого  сезону. В астрономічному сенсі весняне рівнодення є миттю, коли Сонце у своєму русі екліптикою перетинає небесний екватор, а день та ніч практично зрівнюються за тривалістю. Від дати весняного рівнодення Північна півкуля Землі починає більше нахилятися до Сонця, тому збільшується світловий день та підвищується атмосферна температура.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору