Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Помер відомий коломийський композитор Олександр Козаренко

На 60-му році життя перестало битися серце коломийського композитора Олександра Козаренка. Він прославив наше місто на міжнародному рівні. Його смерть стала великою втратою і для Коломиї, і для всього мистецького світу. 

Інформатор дякує митцю за його внесок та співчуває всім рідним і близьким композитора.

Олександр Козаренко народився у Коломиї 24 серпня 1963 року. Закінчив Львівське музичне училище та Київську консерваторію і аспірантуру. Стажувався у Вюрцбурзькому університеті (Німеччина, 2004). Доктор мистецтвознавства (2001).

З 1992 року викладав на кафедрах композиції та історії музики Львівської музичної академії, завідував кафедрою філософії мистецтв. Працював композитором у жанрах симфонічної, оперної, балетної, хорової, камерно-інструментальної, вокальної та театральної музики. Його твори увійшли до репертуару провідних колективів та виконавців України (ансамбль “Київська камерата”, Київський саксофоновий квартет, оркестр Віртуози Львова, капела “Трембіта” та інші), виконувалися в Україні та у багатьох країнах світу, зокрема на міжнародних фестивалях Київ Музик Фест (Київ), Контрасти (Львів), Два дні й дві ночі нової музики (Одеса), Дні музики композиторів Кракова (Польща), Мелос-Етос (Словаччина), Дрезденські дні сучасної музики (Німеччина).

Він був лауреатом Всеукраїнського конкурсу піаністів ім. М. Лисенка (1984), дипломантом Всеукраїнського конкурсу камерних ансамблів (1986). Лауреатом державних премій України з композиції: ім. Л. Ревуцького (1996) та ім. М. Лисенка (2001). Членом Національної спілки композиторів України та Асоціації “Нова Музика”.

Помер в Івано-Франківську о 5 годині 21 березня 2023 у віці 59-ти років.

Прощання з відомим піаністом та композитором відбудеться в Катедральному Соборі Преображення Господнього ПЦУ (вул. Гетьмана Івана Мазепи, 56А)
Тіло Олександра Володимировича привезуть до собору завтра, 22 березня, о 11:30.
Парастас відбудеться 22 березня о 18:00.
Чин похорону розпочнеться в четвер, 23 березня, о 13:00.

Вічна пам’ять!

Нагору