Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

22 березня: яке сьогодні свято?

У середу, 22 березня 2023 року, триває 392 доба війни росії в Україні. До Нового року залишається 286 днів. Нині іменини святкують власники таких імен: Олександр, Олександра, Олексій, Опанас, Валерій, Дмитро, Іван, Іраклій, Кирило, Леонтій, Михайло, Наталія, Микола, Петро, Сергій, Тарас.

Що сьогодні святкують в Україні та світі розповість Інформатор.

День таксиста. Дата святкування обрана на честь початку роботи у Лондоні кебів (екіпаж для перевезення пасажирів з лічильником) у 1907 році. Історія розповідає, що ще за часів Римської імперії існували колісниці, вартість проїзду в котрих за кількістю обертів колеса визначали камінці.

Всесвітній день водних ресурсів. Землю часто називають «блакитною планетою», маючи на увазі її величезні водні простори. Однак 97% з них — це морська вода,  непридатна для вживання людьми. Хоч частка прісної води в порівнянні з солоною є мізерною, саме вона життєво необхідна нам для пиття, приготування їжі, санітарних потреб. Через зростання чисельності населення, розвиток виробництва, зміни клімату спостерігається дефіцит прісної води, і вже чимало людей у світі відчули це на собі.Щоб об’єднати міжнародні зусилля в боротьбі з водною кризою та спонукати населення до більш ефективного використання води,  ООН заснувала Всесвітній день водних ресурсів, який відзначається щороку 22 березня.

Міжнародний день тюленя, щоб привернути увагу до важливості тюленів та їх ролі в підтримці балансу морських екосистем. Цей день вперше відзначили у 1982 році. Тюлені є життєво важливим компонентом морських екосистем, відіграючи вирішальну роль у підтримці харчового ланцюга та контролю над іншими видами.

Історичні дати: 

1654 — до Москви прибуло посольство Богдана Хмельницького. Переговори завершилися підписанням Березневих статей.

1941 — Чорнобиль (Київська область) отримав статус міста.
1989 — під час випробувального польоту літака Ан-225 «Мрія» установлено 109 світових рекордів.
2000 — біля острова Зміїний у Чорному морі українські прикордонники затопили турецьку рибальську шхуну.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору