Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У Коломиї провели в останню дорогу геніального композитора Олександра Козаренка

23 березня коломияни прощалися з видатним композитором Олександром Козаренком. Він був генієм, який зробив вагомий внесок у розвиток культури.

Інформатор також віддав останню шану композитору.

Чин похорону розпочався у Катедральному Соборі Преображення Господнього ПЦУ. Владика Юліан у своїй проповіді розповів, наскільки простою та щирою людиною був Олександр Козаренко.

“То все Бог”, – казав митець.

Олександр Козаренко народився у Коломиї 24 серпня 1963 року. Закінчив Львівське музичне училище та Київську консерваторію і аспірантуру. Стажувався у Вюрцбурзькому університеті (Німеччина, 2004). Доктор мистецтвознавства (2001).

З 1992 року викладав на кафедрах композиції та історії музики Львівської музичної академії, завідував кафедрою філософії мистецтв. Працював композитором у жанрах симфонічної, оперної, балетної, хорової, камерно-інструментальної, вокальної та театральної музики. Його твори увійшли до репертуару провідних колективів та виконавців України (ансамбль “Київська камерата”, Київський саксофоновий квартет, оркестр Віртуози Львова, капела “Трембіта” та інші), виконувалися в Україні та у багатьох країнах світу, зокрема на міжнародних фестивалях Київ Музик Фест (Київ), Контрасти (Львів), Два дні й дві ночі нової музики (Одеса), Дні музики композиторів Кракова (Польща), Мелос-Етос (Словаччина), Дрезденські дні сучасної музики (Німеччина).

Після проповіді люди вийшли на вулицю, де грав оркестр. Композитора зустрічали оплесками.

Опісля кортеж попрямував до церкви священномученика Йосафата, де дзвони зіграли Гімн України. Потім Олександра Козаренка зустріли біля собору Архистратига Михаїла. Після цього процесія вирушила на цвинтар, де композитора поховали поряд з рідними.

Вічна пам’ять генію!

Нагору