Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

З 1871 року і до сьогодні | Метеостанція у Коломиї. Погляд зсередини

Небагато міст нашого регіону можуть похвалитися своєю метеорологічною станцією. До прикладу, в Івано-Франківській області їх є всього п‘ять. І Коломия – одне з цих міст, де є власна станція для проведення спостережень за погодою. Хоча тут лише фіксують метеопоказники, без цих даних спеціалісти не могли б складати прогнози погоди.

Інформатор поцікавився, як саме працює наша метеостанцію та підготував репортаж до Всесвітнього дня метеоролога. Про все нам залюбки розповів керівник Андрій Ченчик.

Про метеостанцію у Коломиї згадувалось ще в австро-угорських літописах. У 1871 були подані перші дані по метеорологічним явищам у нашому краї. Сама метеостанція почала працювати після закінчення Другої світової війни. Спершу вона розташовувалась на вулиці Пушкіна (сьогодні – Едельвейсів), згодом – у 1986 році – метеостанцію перенесли на вул. Петлюри, де вона і знаходиться зараз.

Перше завдання метеостанції – це регулярний та систематичний збір метеорологічної інформації для подання її в гідрометцентр, де вже і прогнозують майбутні погодні умови. Тому те, чим займаються працівники станції 24/7, – вони збирають перші дані, які необхідні для прогнозування. Це – температура повітря і ґрунту, вологість, напрям та сила вітру, радіаційні дані тощо. Кожні три години спеціалісти збирають, обробляють та передають інформацію.

На метеомайданчику є чимало цікавих приладів. Є сучасні цифрові датчики, проте багато приладів залишились ще з минулого століття. Тут також можна знайти гігрометр з ХІХ століття, який працює до сьогодні. Як каже сам керівник Андрій Ченчик, на їхньому метеомайданчику поєдналося і минуле, і майбутнє. Звісно, всі працівники мріють, щоб їхню метеостанцію оновили і тут було сучасне цифрове обладнання.

Принагідно Інформатор вітає всіх людей, завдяки яким ми дізнаємось прогноз погоди. Бажаємо натхнення та процвітання.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Текст – Ольга Пукавчук

Відео – Максим Лебідь

Нагору