Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Князь роси: що цікавого можна побачити в музеї Тараса Мельничука в Уторопах?

Косівщина багата різними музеями. Ті, що увіковічнюють ім’я талановитих людей, народжених в нашому краї, привертають особливу увагу та цікавість. Одним з таких місць – є музей Тараса Мельничука в селі Уторопи. Завітавши сюди, ніби переносишся в минуле і проживаєш міні-життя українського поета-дисидента, якого радянська влада хотіла зламати, але так і не змогла. 

Інформатор поспілкувався із завідувачкою музею Богданою Цимбалюк, яка є родичною самого Тараса Мельничук.

Музей Тараса Мельничука відкрили у 2012 році на подвір’ї ліцею в Уторопах. Тут зібрали чимало особистих речей поета, які вдалося врятувати після пожежі його домівки. Один з найцікавіших експонатів музею – дерев’яна сумка, з якому Тарас ходив до школи.

Попри написання віршів Тарас також любив малювати. В музеї зберігаються його картини, зокрема оригінал ікони, намальованої поетом. Одяг, який носив Тарас Мельничук, особистий стіл, крісла та етажерка з його дому – також знайдете тут.

В музеї також можна побачити записи, написані рукою поета. Щоправда, це лише копії, але тут зберігається й оригінальний рукопис збірки віршів “Чага”, що й стало причиною арешту поета під час масових репресій проти української інтелігенції.

Чимало віршів поета було передано в музей з Канади, де вони і були надруковані. До прикладу, в 1982 в Торонто вийшла його збірка “Із-за ґрат” навіть без відома автора.

У музеї є й багато інших цікавих та давніх речей, які варто побачити на власні очі. Тут намагаються щосили берегти пам’ять про Тараса Мельничука. Мешканці пишаються таким земляком і хочуть передавати історію поета з покоління в покоління.

      

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Ольга Пукавчук

Нагору