Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Українська стрічка “Памфір”: Маланка, контрабанда та любов

Мати силу відстояти майбутнє своє і своїх дітей, навіть, якщо здається, що весь світ проти тебе. “Памфір” – це з одного боку простий фільм про цінність сім’ї та любові, які боряться проти зла, а з іншого – зовсім небанальна історія з глибоким змістом. Чого тільки вартують краєвиди та буковинська “Маланка” у фільмі…

Так, що не можна не скористатися шансом та побігти в “Стрічку” за найближчої у можливості, як це зробив Інформатор.

Сюжет

Події розгортаються на Буковині напередодні традиційного свята Маланки. Чоловік на прізвисько Памфір ненадовго повертається з заробітків додому. У рідному селі на героя чекають дружина Олена та син-підліток Назар.

Рідні не хочуть, щоби Памфір знову кудись їхав. Тому аби батько залишився вдома, Назар підпалює документи, потрібні для отримання візи. От тільки разом із текою з паперами вогнище знищує місцевий молитовний дім, і тепер, аби вберегти сина від наслідків необачного вчинку, Памфір змушений повернутися до кримінального минулого.

Зйомки фільму велися ще з жовтня 2020 року в умовах локдаунів на Буковині та Івано-Франківщині. Варто сказати, що для режисера і більшості групи – перший повнометражний фільм. Проте професійність акторів видно вже з перших хвилин. Стрічка затягує своєю цікавістю від початку і тримає в напрузі до кінця.

“Ми захищаємо не тільки свої територіальні кордони, а й ментальність та культуру, тримаємо цю цілісну форму нас як держави, як нації, як народу”, — каже режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук.

До початку зйомок актори довгий час жили в Карпатах, вивчали з репетитором місцевий діалект, яким був написаний сценарій, ходили до місцевих і спілкувалися з ними. Тай взагалі, мова кінострічки – це одна з найяскравіших принад фільму. Гуцульський говір звучить природно та позбавляє діалоги штучності, а для нашого регіону це взагалі, як щось своє рідне, відчувається по-особливому.

Читайте також: У Франківську показали стрічку “Памфір”

До слова, у кінострічці можна побачити актора з Коломиї Зіновія Симчича (він зіграв артиста другого плану, тому потрібно бути уважним). Нагадаємо, на жаль, талановитого Зіновія Симчича вже немає в живих з 2021 року, він помер від коронавірусу.

“Памфір” – це експерементальне кіно, яке себе виправдало. Тут немає ідеальної української мови – натомість є діалект, який додає колориту, тут немає красивої картинки ідеального життя – проте є дійсність, де показано справжні проблеми людей прикордонних міст та сіл. Справжнє, а не ідальне…Колоритне і таке близьке…

Обов’язково відвідайте “Памфір”, щоб кожен, зокрема відчув на собі ту магію Карпат, яка зачаровує та показує, що діється у невеличких віддалених місцинах України, які традиції та проблеми спіткають українців у різних частинах нашої держави.

Розклад сеансів переглядайте нижче, щоб купити квитки онлайн переходіть за посиланням.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Вікторія Ровенчук

Нагору