Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

26 березня: цей день в історії

26 березня – неділя. Нині вже 395 доба протистояння українців російському окупанту. До Нового року залишилось 282 дні. Нині іменини святкують Олександр, Никифор, Терентій, Христина.

Інформатор розповість чим прикметне 26 березня.

День Національної гвардії України. 18 березня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав Указ про запровадження Дня Національної гвардії України. Причиною прийняття такого рішення стало величезне значення цього формування в обороні державних кордонів та захисту інтересів українських громадян. Особливо важливим це свято є у світлі військових подій, що відбуваються на сході України.

Згідно з Указом президента День Національної гвардії України є офіційним святом національного значення. Разом з проголошенням нового свята було скасоване святкування Дня внутрішніх військ МВС України, яке існувало згідно з Указом президента України Леоніда Кучми від 1996 року.

День хворих на епілепсію (Фіолетовий день). Ініціатором створення відповідної події у 2008 році виступила звичайна дев’ятирічна дівчинка на ім’я Кессіді Меган, яка хворіє на епілепсію. Кессіді хотіла показати людям, що щодо захворювання існує багато помилкових міфів та прикріпила фіолетову стрічку до одягу. Ідею дівчинки підтримали організації зі всього світу. День хворих на епілепсію має за мету підвищення обізнаності людства щодо хвороби та надання підтримки епілептикам. Потрібно наголошувати на тому, що епілептики – це не психічно хворі люди.

26 березня в церковному календарі – день перенесення мощів святителя Никифора. Він був Константинопільським патріархом. 815 року імператор Лев V Вірменин заслав його на острів Проконіс через те, що святитель був іконопоклонником. Помер Никифор 828 року. Його мощі поховали у монастирській церкві святого Теодора. Через 19 років після поховання на острів прибув святий Методій і побачив, що мощі патріарха залишилися нетлінними. Тоді їх перенесли спочатку до царгородського храму св. Софії, а пізніше (846 року) до церкви Святих Апостолів.

Який це день в історії?

  • 1636 рік — засновано Утрехтський університет;
  • 1830 рік — у Пальмірі, штат Нью-Йорк надходить в продаж Книга Мормона — священний текст Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів;
  • 1904 рік — завершують будівництво та здають в експлуатацію нову будівлю Львівського залізничного вокзалу;
  • 1917 рік — до Києва із заслання повертається Михайло Грушевський;
  • 1920 рік — Латвія визнає незалежність Української Народної Республіки та її уряд;
  • 1992 рік — Верховна Рада України приймає закон “Про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України”;
  • 1995 рік — у перших семи країнах ЄС вступають в дію Шенгенські угоди про скасування візового контролю на кордонах;
  • 1999 рік — макровірус Мелісса починає розповсюджуватися по всьому світу через електронну пошту, завдавши шкоди на приблизно 80 млн доларів;
  • 2006 рік — чергові парламентські вибори в Україні;
  • 2008 рік — вперше в Новій Шотландії, Канада відбувається акція на підтримку хворих на епілепсію, яка отримала назву — Фіолетовий день.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору