Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Чим здивує коломиян виставка Вітольди Проців?

Нещодавно у Коломиї відкрили виставку Вітольди Проців – мисткині, яка працювала і творила у нашому місті, а також зробила вагомий внесок у розвиток освіти Писанкової.

Інформатор також відвідав виставку та ділиться нею з вами.

Вітольда Іванівна Проців народилася 23 червня 1912 у Косові в родині службовця. Навчалася у вчительській семінарії міста Коломия, закінчила вчительську семінарію Сестер Василіянок у місті Станиславові.

Працювала вчителькою Дятьківської початкової школи Станиславівського воєводства, була курінною у “Пласті”. Потім проживала в місті Коломиї, де до вересня 1939 року працювала вчителькою приватної української школи імені Івана Франка.

У жовтні 1939 року обрана депутатом Народних Зборів Західної України від міста Коломиї Станиславівського воєводства. Працювала інспектором із дошкільного виховання, в 1940 році обрана депутатом Коломийської міської ради депутатів трудящих.

У 1941-1944 рр була директоркою Коломийської української школи імені Лесі Українки. З 1944 року – завідувачкою базової школи, а потім викладачкою малювання і каліграфії Коломийського педагогічного училища та Коломийської школи-інтернату Івано-Франківської області. У 1952 році заочно закінчила Львівський державний університет імені Івана Франка.

У період “перебудови” зайняла активну національну позицію, вступила до Народного Руху України. Була активною діячкою “Конгресу української інтелігенції”, “Просвіти”, “Союзу українок” та ін. у місті Коломиї. Померла 30 вересня 1999 року.

Роботами мисткині можете насолодитись у фоторепортажі.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору